rasszizmus;Orbán Viktor;Mészöly Géza;

Orbán Viktor nyíltan kiállt a rasszizmus miatt eltiltott Mészöly Géza mellett

Az tudtuk, hogy a miniszterelnöknek a szívügye a futball, azt nem, hogy a rasszizmust is szereti egy kicsit.

Csütörtökön jelentette be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), hogy aznapi hatállyal 3 hónapra eltiltotta az Újpest vezetőedzőjét, Mészöly Gézát, aki a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzés után tett egy rasszista megjegyzést. A döntést a futballklub elfogadhatatlannak tartja, Mészöly Géza fellebbezhet is ellene, Orbán Viktor pedig némi meglepetésre kiállt a vezetőedző mellett. A Blikk vette észre, hogy a miniszterelnök a Trollfoci Instagram-oldalának egyik bejegyzése alá szúrt be egy hozzászólást, amely így hangzik: „Je suis Mészöly!”, vagyis „Mészöly vagyok!”

A „Je suis...” kifejezés a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni 2015. január 7-i  terrortámadás után terjedt el, amelyben két muszlim szélsőséges 12 emberrel, a szerkesztőség 12 tagjával végzett. Akkor a „Je suis Charlie” a szólásszabadság melletti kiállás jele lett, Magyarországon ugyanakkor a „Je suis...” kiszólás mostanra inkább a mémkultúra részévé vált, akkor használják, ha büszkén támogatnak valakit, akit egy adott ügyben bírálnak.

Mint ismert, az Újpest FC vezetőedzőjét azért tiltották el három hónapra, mert február 12-én a Diósgyőr elleni bajnoki meccs utáni nyilatkozatában nigériai cserejátékosát, Franklin Saserét eképpen jellemezte: „Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki ott elöl megtartja a labdát és megcsúsztatja. Az volt a kulcs a győzelemhez, hogy ő be tudott jönni”.

Az Újpest FC  közleményében jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az MLSZ döntését, a klub szerint ugyanis Mészöly Géza nem követett el szabálysértést, így a büntetés mértékét aránytalannak tartják. Úgy látszik, ezen a véleményen van a miniszterelnök is, igaz, az persze nem világos, hogy azért, mert pártolja a rasszista megjegyzést vagy csak azért, mert túlzónak tartja a három hónapos eltiltást.

Mészöly Géza várhatóan fellebbez az MLSZ döntése ellen. Ennek a fellebbezésének nincs halasztó hatálya, és ha elutasítják, az NB I-ben jelenleg 10. helyen álló, utóbbi öt meccséből négyet elveszítő Újpest FC csapata vezetőedzői jelenlét nélkül lép pályára a következő három hónapban.