oktatás;fenntartó;Tamási Áron Gimnázium;

Május végéig dönt Pintér Sándor tárcája arról, kelljen-e 150 ezres tandíjat fizetni fenntartóváltás miatt a XII. kerületi iskolában

A szülőknek és az alkalmazottaknak csak véleményezési joguk van.

Mint megírtuk, idén szeptembertől átvenné a Budapest XII. kerületében található Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartását az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem (GDE). Ez egyebek közt azzal járna, hogy az újonnan felvett diákoknak havi 100-150 ezer forintos tandíjat kellene fizetniük.

Az ügyben a Telex kérdésére a Közép-budai Tankerületi Központ a következő választ adta: „A Gábor Dénes Egyetem 2024. február 27-én kereste meg a Közép-Budai Tankerületi Központot a fenntartóváltás szándékával. A tankerületi központ az eljárást a hatályos jogszabályok szerint folytatja. A szülőknek és az alkalmazotti közösségnek az eljárásban véleményezési joguk van. Amennyiben arra kerül sor, a XII. kerületi lakcímmel rendelkező tanulók zsúfoltság mentes elhelyezését a Közép-Budai Tankerületi Központ biztosítani tudja. A fenntartóváltásról a köznevelésért felelős miniszter dönt 2024. május 31-ig.”

Ez azt jelenti, hogy az ügyben Pintér Sándor belügyminiszter dönt, a véleményezési jog hangsúlyozásából pedig az is kiderül, sem a szülők, sem a tanárok nem szólhatnak bele érdemben a döntésbe. Eddigi információink szerint az érintettek nincsenek éppen elragadtatva az ötlettől.