Németország;Bundeswehr;lehallgatási botrány;

Oroszok hallgattak le német tiszteket

Lehallgatási botrány okoz belpolitikai feszültséget Németországban. 

Margarita Szimonjan, az RT orosz állami műsorszolgáltató vezetője pénteken tett közzé Telegram platformján egy hangfelvételt, amelyen a német légierő négy tisztje beszélgetett egymással a Taurus cirkálórakéta képességeiről. Hétvégén kiderült, hogy a hangfelvétel valódi. Olaf Scholz kancellár, aki szombaton a Vatikánban járt Ferenc pápánál, igen „súlyos ügyről” tett említést és gyors vizsgálatot helyezett kilátásba. Berlin hónapok óta tárgyal a német Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállításáról. Kijevnek szüksége lenne az akár 500 kilométer távolságban lévő célpontokat is eltalálni képes fegyverrendszerre, ám ezt a kancellár eddig elutasította.

A kancellárt ezért nem csak az ellenzéki keresztény uniópártok, hanem koalíciós partnerei is bírálatokkal illették. A német hadsereg vezető tisztjei a jelek szerint elgondolkodtak azon, hogyan lehetne a fegyverrendszert Ukrajnában küldeni. Legalábbis ez derül ki a három napja az interneten keringő, kiszivárogtatott hangfelvételből. Margarita Szimonjan állítása szerint a beszélgetés február 19-én zajlott.

A német kormány szombaton megerősítette, lehallgatták a német légierő tisztjeit. A védelmi minisztérium azt közölte, a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) kémkedés gyanúja miatt indított vizsgálatot.

Konstantin von Notz, a Zöldek frakcióvezető-helyettese közölte, azt várja a német kormánytól, hogy azonnal és átfogóan tisztázza az ügyet. "A lehető leggyorsabban ki kell deríteni, hogy a lehallgatási botrány egyszeri eset vagy strukturális probléma" – jelentette ki a zöldpárti politikus.

Az ügy robbanásveszélyes a német kormány számára. Az a tény, hogy egy magas rangú német katonatisztek közötti beszélgetést nyilvánvalóan Oroszország lehallgatott, komoly aggodalomra ad okot. A Der Spiegel szerint a beszélgetés a kereskedelmi, nem kódolt Webex platformon keresztül zajlott, és könnyen lehet, hogy nem ez volt az egyetlen lehallgatott beszélgetés. Amint a felvételből kiderül, a légierő négy tisztje Boris Pistorius német védelmi miniszter kérésére tanácskozott a Taurusokról, az nem derült ki a felvételből, hogy a tárcavezető támogatná-e a fegyverrendszer küldését, a nyilvánosság előtt eddig ellenezte ezt.

A beszélgetés során a tisztek arról is eszmét cseréltek, hogy az ukránok a Taurusokkal a Krími híd ellen is támadást indíthatnak.