Mátészalka;kisfiú;halál;Országos Mentőszolgálat;

Meghalt az egyéves kisfiú, az Országos Mentőszolgálat nem ad érdemi választ az ügyben feltett kérdésekre

A momentumos Sebők  Éva Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az ügyben.

Miután az Országos Mentőszolgálat a rendőrségi vizsgálatra hivatkozva igyekezett kibújni a tárgyszerű válaszadási kötelezettsége alól, Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője annak az egyéves kisfiúnak az ügyében, aki Porcsalmán halt meg egy nappal azután, hogy egy felszínes vizsgákat után hazaküldték a mátészalkai ügyeletről.

Az ellenzéki  politikus változatlanul azt várja, hogy a hatóságok tisztázzák,

  • volt-e gyermekorvosi végzettsége mátészalkai ügyeleten annak a személynek, aki megvizsgálta a kisfiút,

  • milyen végzettsége volt annak, aki felállította a diagnózist,

  • ki a felelős az eset elfogulatlan, szakszerű kivizsgálásáért,

  • kiterjed-e a vizsgálat a rendszerszintű, ellátásbiztonsági problémákra, vagyis az ügyeleti rendszer szabályozási kérdéseire is,

  • mit tesz a kormány a hasonló tragédiák elkerüléséért.

Ugyanezeket a kérdéseket küldte el Sebők Éva néhány nappal korábban az Országos Mentőszolgálatnak is, ám onnan kioktató és hárító választ kapott. „Kérjük, hogy felelős társadalmi szereplőként különösen tartózkodjon a megalapozatlan következtetésektől és kijelentésektől, várja meg a szakértői, hatósági vizsgálat eredményét. Ugyancsak kérjük, hogy amennyiben válaszunkat nyilvános közlései során felhasználni tervezi, azt teljességében tartalmi változtatás, rövidítés nélkül szíveskedjék megtenni. A tragédia ügyében rendőrségi eljárás is indult, így érdemi tájékoztatást csak annak lezárása után adhatunk. Az új alapellátási ügyeleti rendszerben a korábbi években, évtizedeken át működött ügyeletekhez képest jóval több szabály, eszköz és kontroll szolgálja a betegbiztonságot, a működőképességet pedig az elmúlt időszakban ellátott több mint 400 000 ügyeleti beteg, köztük 150000 gyermek esete is bizonyítja” – írta az OMSZ.

Sebők Éva szerint az esetet követő sajtóinformációkból az derült ki, hogy a mátészalkai ügyeleten nem gyermekorvos állította fel a diagnózist. Ha ez így volt, úgy ennek közléséhez nem szükséges egy - akár elhúzódó – vizsgálat eredményét megvárni. 

Mint megírtuk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán egy hete vasárnap halt meg az egyéves kisfiú azt követően, hogy szülei orvoshoz vitték, mert hasmenése volt és sokat hányt. A kisgyereket a családtagok állítása szerint előzőleg a mátészalkai ügyeleten az orvos csak felületesen vizsgálta meg, és egy kúp felírása után hazaengedte. Másnapra a gyerek állapota tovább romlott, délelőtt még elvitték a háziorvoshoz, aki akkor már életmentő beavatkozással próbálta újraéleszteni, mentőhelikoptert is hívott, de hiába, a kicsit ekkor már nem tudták megmenteni.