Haiti;börtön;támadás;

Megtámadtak egy börtönt Haitin, több ezer rab szabadult ki

A legújabb erőszakhullámért Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér vállalta a felelősséget. A Barbecue ragadványnevet viselő bűnöző, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása. 

Hárman életüket vesztették, hozzávetőlegesen négyezer rab pedig kiszabadult, amikor néhány felfegyverzett bűnbandák vasárnapra virradóra támadást indított egy port-au-prince-i fegyház ellen.

Az utóbbi időben a helyi bűnbandák összehangolt támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi szervek ellen. Csütörtökön a fővárosban négy rendőrt gyilkoltak meg fegyveresek, akik egyebek között Haiti nemzetközi repülőterére is tüzet nyitottak. Elfoglaltak két rendőrőrsöt is pánikszerű menekülésre késztetve a polgári lakosságot. Az incidensek miatt üzletek és iskolák tartottak zárva.

A legújabb erőszakhullámért Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér vállalta a felelősséget. A Barbecue ragadványnevet viselő bűnöző, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása. Ariel Henry pénteken Nairobiban írt alá megállapodást, amely lehetővé teszi egy ezerfős kenyai rendőri kontingens Haitire telepítését a bűnszervezetek elleni küzdelem támogatására.

Arnel Remy emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, aki a helyi büntetésvégrehajtási intézetekben működő civil szervezetet is vezet, az X-en arról számolt be, hogy az érintett börtönben lévő csaknem 4000 rabból alig százan maradtak rács mögött. Azok között, akik a maradás mellett döntöttek, van 18 egykori kolumbiai katona, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosokként működtek közre Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolásában. Szombat este a kolumbiai fegyencek segélykérő videóüzenetet tettek közzé a közösségi médiában. „Kérjük, kérjük segítsenek. Válogatás nélkül mészárolják le az embereket celláikban – mondta Francisco Uribe, a férfiak egyike. 

A felfordulás során a rendőrségi szakszervezet is segélykérő üzenetet osztott meg. „Segítségre van szükségük. Mozgósítsuk a hadsereget és a rendőrséget, hogy elejét vegyük annak, hogy a banditák betörjenek a börtönbe" – írta a munkavállalói képviselet.

A repülőtéren elkövetett erőszakcselekmény következtében az amerikai nagykövetség Port-au-Prince-ben közölte, hogy felfüggesztenek minden hivatalos utat a karibi szigetországba.

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudnak kinevezni bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapózott a törvénytelenség és az erőszak.