oktatás;

Nagy a felháborodás, a Tamási Áron Általános Iskolánál megforduló szülők 90 százaléka nem akar fenntartóváltást

A Gábor Dénes Egyetem közleményt adott ki, amelyben jelezte, ha az érintettek nem támogatják a fenntartóváltást, úgy visszavonja az átvételi kérelmét.

Aláírásgyűjtésbe kezdett az Élhető Hegyvidékért Egyesület, hogy megakadályozzák Budapesten a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tandíjas magániskolává alakítását. Mint a Népszava is megírta, az iskolát idén szeptembertől az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem szeretné átvenni az államtól, 2025 szeptemberétől pedig havi 100-150 ezer forint közötti tandíjat is bevezetnének az újonnan felvett diákok számára.

Az aláírásgyűjtés hétfőn indult, kezdetben még személyesen az iskola épülete előtt. Az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke, Balla Judit – aki éveken át tagja volt a Tamási szülői választmányának is – lapunknak úgy nyilatkozott,

az iskolánál megforduló szülők mintegy 90 százaléka aláírta a petíciót. 

– Nagy a felháborodás. Nemcsak a fenntartóváltás, hanem az egész eljárás, a ködösítés miatt. Múlt héten volt egy rendkívüli szülői értekezlet, de a meghívóban csak arról írtak, a fenntartással kapcsolatos kérdésekről lesz szó, arról nem, hogy fizetős magániskolává tennék a Tamásit. A legtöbben a sajtóból értesültek a tervekről – mondta. A petíciót hétfő délutántól online formában is alá lehet írni az aHang platform oldalán.

Balla Judit az egyesület nevében levelet írt Pokorni Zoltánnak, a kerület kormánypárti polgármesterének is, de választ cikkünk írásáig nem kapott. Ugyanakkor Fonti Krisztina alpolgármester a hétvégén Facebook-oldalán reagált a hírekre, azt hangsúlyozva, nem támogatnak olyan terveket, amelyek hátrányosan érintik a Tamási diákjait és az érintett hegyvidéki családokat. Ám Balla Judit szerint az önkormányzatnak ennél egyértelműbben kellene állást foglalnia. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat hírlevelében megtévesztően szerepel, hogy a Tamási a GDE gyakorlóiskolája lenne. Gyakorlóiskolája ugyanis csak pedagógusképzést végző egyetemeknek lehet, a GDE viszont nem folytat ilyen képzéseket.

Lapunk ismét érdeklődött az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központnál (KK) és a GDE-nél. A KK-tól azt szerettük volna megtudni, támogatják-e a fenntartóváltást, ha igen, szerintük milyen indokok szólnak mellette, illetve a Tamási, mint körzetes állami iskola fizetős magániskolává válása milyen hatással lesz az adott tankerületi körzetre. Válaszukban annyit írtak, a fenntartás átvételére a GDE adta be az igényét, a Közép-Budai Tankerületi Központ pedig a hatályos jogszabályok szerint folytatja le az eljárást, a fenntartóváltásról viszont a köznevelésért felelős miniszter – vagyis Pintér Sándor belügyminiszter - dönt május 31-éig. A GDE hétfő délután közleményt adott ki, amelyben egyebek mellett jelezték: amennyiben az érintettek nem támogatják a fenntartóváltást, úgy a GDE visszavonja az átvételi kérelmét.