Debrecen;közmeghallgatás;akkumulátorgyár;CATL;

A debreceni városvezetés gyáva volt szembenézni az emberekkel, ezért tartott csak online közmeghallgatást

Legalábbis a helyi ellenzék szerint. A fideszes polgármester válasza: Gyurcsány.

Új közmeghallgatást kellett kiírni a kínai CATL debreceni gyárának katasztrófavédelmi engedélye ügyében, miután a Kúria tavaly novemberben jogszabálysértés miatt megsemmisítette azt és új eljárás lefolytatásra kötelezte a hatóságot. A beruházó akkor közölte: az iparbiztonsági engedélyt a jelentés közzétételének formai, és nem tartalmi hibája miatt érvénytelenítették, a kivitelezést pedig folytatják, mert a döntés az építési engedély érvényességét nem érintette.

A CATL beadhatta volna újra a régi engedélykérelmet, de nem ezt tette, hanem új eljárás megindítását kezdeményezte, ezzel pedig lehetővé vált, hogy a helyi polgárok közvetlen jelenléte nélkül lehessen megtartani az új közmeghallgatást, a kormány ugyanis időközben – tavaly áprilisban – a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva ezt egy rendeletben lehetővé tette, a városháza pedig ezt a szabályt alkalmazta a március 4-i, hétfői közmeghallgatáson. (Ezen úgy lehetett kérdéseket beküldeni, hogy azokat később válaszolják majd meg). Papp László, a város fideszes polgármestere a közösségi oldalán közzétett videóban azzal indokolta a döntést, hogy a korábbi hasonló eseményeket a baloldali pártok és aktivistáik saját politikai céljaikra használták fel, elvéve a teret és a lehetőséget a debreceniektől. „Nem hagyhatjuk, hogy a debreceni baloldal Gyurcsány Ferenc politikai játékszerévé tegye azt a Debrecent, amely vitathatatlanul az ország legdinamikusabban fejlődő városává vált” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok egyfajta alternatív közmeghallgatást, délután pedig tüntetést tartottak az eljárás ellen, a többi között azt követelve, kapjanak átlátható és hiteles adatokat a leendő gyár károsanyag-kibocsátásáról, valós vízfelhasználási igényéről.

Mándi László a Momentum önkormányzati képviselője, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje lapunknak elmondta: reggel nyolc órától este nyolc óráig várták a helyi polgárokat és segítettek azoknak is, akik esetleg internet híján nem tudták az ügyfélkapus vagy az elektronikus levelezőrendszeren feltenni kérdésüket a megadott elérhetőségeken. A Civil Fórum Debrecen Egyesület sajtótájékoztatón közölte: tiltakoznak az elektronikus közmeghallgatást ellen, mivel azzal a képviseleti demokrácia egyik legalapvetőbb intézményét szüntetették meg. – Félnek a debreceniek haragjától, nem mernek a szemükbe nézni – mondta Gondola Zsolt, a szervezet önkormányzati képviselője, aki bejelentette: egyesületük felajánlotta a CATL-nek, hogy megszervezi a közmeghallgatást, de érdemi válasz nem érkezett. Hozzátette: az újólag benyújtott, 232 oldalas biztonsági jelentésben 300-szor szerepel a „veszélyes" szó, 43-szor a „mérgező" és 68-szor a „toxikus". Maga az egyesület is több írásbeli kérdést benyújtott a dokumentummal kapcsolatban, például, hogy tervezik-e a lakosság vegyvédelmi eszközökkel való felszerelését, s ha szükséges evakuálni, ennek mi a menete?

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak a törvény szerint közel másfél hónapja van arra, hogy eldöntse: engedélyt ad az üzemeltetőnek, vagy elutasítja a kérelmet.