Orbán Viktor;Bakondi György;Stumpf István;Kovács Árpád;Papp Károly;tanácsadó testület;Orbán Balázs;Maróth Miklós;

2024-03-04 19:50:00

Összeállt Orbán Viktor új tanácsadó testülete, Stumpf István, Maróth Miklós és Bakondi György is helyet kapott benne

A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Megalakul a kormány mellett állandó jelleggel működő Stratégiai Tanácsadó Testület – jelentette be hétfő este a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A közlemény szerint a testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésén keresztül, „különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

„A veszélyek korában Magyarország békéjének és biztonságának erősítése, valamint a magyar emberek életfeltételeinek javítása a kormány legfontosabb célkitűzése”, ennek a munkának a támogatása érdekében született döntés a Stratégiai Tanácsadó Testület megalakításáról – áll a közleményben.

A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a működéssel összefüggő feladatok ellátásáról pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezeti keretei között működő titkárság gondoskodik, amelyet a miniszterelnök politikai igazgatója irányít.

A közlemény szerint a Stratégiai Tanácsadó Testület többi tagját a mai nappal a miniszterelnök kérte fel. A szervezet 2024. március 14-i dátummal, az alábbi személyi körrel kezdi meg működését:

A grémiumról Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója közölt kormányközeli forrásaira hivatkozva először részleteket egy vasárnapi bejegyzésében az X-en. A hvg.hu később arról írt, információi szerint egy rendszeres, operatív tevékenységet végző testület jönne létre. A portál úgy tudja, a következő napokban véglegesíthetik a testület működésének jogszabályi kereteit, így többek között azt is, hogy milyen tiszteletdíj jár majd a tagoknak, vagy éppen milyen lesz a munkájukat segítő apparátus.