büfé;Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház;Carmina Burana;

Ókovács Szilveszter: Lesz más intézkedés is, ami miatt szétszednek

Éppen ezért várja a nyilakat és a „hozzáértők” kritikáját. 

Amit most látunk, az egy kampányesemény, egy hihetetlen felfújt, nagyon rossz vicc, amelynek egyébként két fegyelmezetlen művészünk sajtóhoz fordulása adott lehetőséget - jelentette ki a Magyar Állami operaház főigazgatója az ATV Start című műsorában kedd reggel.

Ókovács Szilveszter - akit a Carmina Burana előadása közben elrendelt félórás büfészünetről kérdeztek - kifogásolta, hogy az általa „baloldalinak” nevezett sajtóban nem lehetett olyan elemzéseket olvasni, amik magukkal az előadásokkal foglalkoztak. Megjegyezte, neki az a dolga, hogy március 19-én is legyen előadás - erre a napra hirdettek sztrájkot a dolgozók, s mutatnák be azt a Don Giovanni előadást, amit a főigazgató világszínvonalú produkciónak tart.

A Carmina Burana előadása közben egyébként az 50. percben tartanak szünetet. „Körülnéztek valamennyi budapesti színházban, hogy vannak-e ötven percnél hosszabb felvonások? (...) Nem érzi senki a koncepciózusságot?” - sorolta kérdéseit. Ókovács Szilveszter elmondta, minden erejével azon van, hogy az intézmény növelje saját bevételeit, s tavaly azért tudtak rekord nyereséget realizálni, mert visszavettek minden olyan szolgáltatást, ami ki volt szervezve. 

„Lesz még más intézkedés is egyébként, amire szintén számítok, hogy szétszednek majd miatta, de azt szeretném, hogyha a lábon maradnánk. Nemcsak egy Carmina Buranára, a jövő szombatra, hanem egyébként március 19 után is”

- fogalmazott. Ez pedig az lesz, hogy értékesítik a királyi páholyt, ami jelenleg üres és a milánói Scalában is hasonló gyakorlat van. „Most akkor  elmondtam egy tabudöntögető lépést, úgyhogy előhúzom a pajzsokat és várom a hozzáértők nyilait” - mondta Ókovács Szilveszter.

A főigazgató egyébként lapunknak az intézkedésről szólva elmondta, mind ő, mind a művészeti igazgató megfogalmazta a kérést az Opera saját előadása kapcsán, megjelölve azt a fejezeti cezúrát, amelyet Carl Orff jelöl. Mivel a Carmina Burana előtt más művek is elhangzanak, az Operaházban már érdemes szünetet közbeiktatni, amelyben kinyújtózni, büfézni, az Ybl-palotát körbenézni és beszélgetni is lehet.