Budapest;támogatás;iskola;XII. kerület;Gábor Dénes Egyetem;fenntartóváltás;

A fideszes hegyvidéki önkormányzat sem támogatja, hogy fenntartót váltson és fizetős legyen a Tamási Áron iskola

Azért nem, mert ez hátrányosan érintheti a hegyvidéki családokat és a német nemzetiséget.

Rendkívül határozott hangú Facebook-posztban jelentette  be Fonti Krisztina, Budapest XII. kerületének fideszes alpolgármestere, hogy az önkormányzat nem támogatja a Tamási Áron Általános Iskola fenntartóváltását. 

Az iskola fenntartója jelenleg a német nemzetiségi önkormányzat, a Gábor Dénes Egyetem azonban nemrég bedobta magát, és tájékoztatta a szülőket, hogy átveszi az oktatási intézményt. Ez a többi között azzal járt volna, hogy 2025 szeptemberétől havi 100-150 ezer forintos tandíjat kérnek az érkező diákoktól, amire szülői körben kitört a felháborodás. 

Fonti Krisztina – aki a visszavonuló polgármester, Pokorni Zoltán után a Fidesz jelöltje lesz a júniusi önkormányzati választáson – a német nemzeti önkormányzat vezetőivel folytatott keddi tárgyalásai után tett bejelentést arról, hogy az XII. kerület vezetése nem támogatja a fenntartóváltást. 

  • 1. Nem támogatunk olyan megoldást, ami hátrányosan érintheti a hegyvidéki családokat és a német nemzetiséget.

  • 2. A német nemzetiségi tanulóktól, a hegyvidéki családoktól a jövőben sem szedhető tandíj.

  • 3. Az iskola ingatlana önkormányzati tulajdon és az is marad.

Bár eredetileg úgy volt, hogy a fenntartóváltásról a mostanában az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter mondja ki az utolsó szót valamikor májusban, a Gábor Dénes Egyetem a felháborodás elől, és jelezte, ha senki nem támogatja, akkor visszavonja az átvételi kérelmét.