Integritás Hatóság;Biró Ferenc;lombkoronasétány;

Tíz hónapon át vizsgálta a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt az Integritás Hatóság

A hatóság elnöke szerint ez annak tükrében nem sok, hogy egy OLAF-eljárás ennél sokkal hosszabb ideig tart.

Tíz hónapon át vizsgálta az Integritás Hatóság a nyírmártonfalvai lomkoronasétány ügyét – mondta Biró Ferenc Pál, a hatóság elnöke a Portfolio EU Források 2024 konferenciáján. Ugyanakkor hozzátette, ez annak tükrében nem sok, hogy egy OLAF-eljárás ennél sokkal hosszabb ideig tart.

A munka nagy részét az adatok beszerzése teszi ki az Integritás Hatóság vizsgálatánál, ahogy ez történt a sétány ügyében is.

– Ez egy állatorvosi ló, ahol keresték a korrupciós réseket

– tette hozzá.

Biró Ferenc Pál a Portfolio összefoglalója szerint arról is beszélt, hogy úgy véli, Magyarországon nem a jogszabályokkal van a gond, hanem azok betartásával, betartatásával. Fontos lenne, hogy aki közpénzt költ, úgy költse, mint a sajátját.

– Az állam sehol a világon nem jó gazda, nem csak Magyarországon nem az – jelentette ki. Szerinte a hatóságnál a prevenció a legfontosabb, mint mondta, ez jobb, mint egy rosszul elköltött pénz után futni. – Ha 20 százalékos megtérülést már el tudnak érni abból, amit most rosszul költenek el, az már nagy szó – fogalmazott.

A hatóság csak tavaly 120 milliárd forint forrást vizsgált.

  • 227 bejelentésből és 6 saját észlelésű esetből 21 vizsgálatot folytatnak,

  • ebből 8 vizsgálatot zártak már le,

  • 4 feljelentés és 8 felülbírálati indítvány született.

Mint arról lapunk is beszámolt, az Integritás Hatóság rendszerszintű vizsgálatot folytatott le Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése című felhívás keretében benyújtott uniós pályázatok tekintetében, ami magában foglalja a hírhedt nyírmártonfalvi lombkoronasétányt. Az ellenőrzés a teljes folyamatra kiterjedt, egészen a kiírástól a benyújtásig. Az Integritás Hatóság február elején azt közölte, súlyos szabálytalanságokat talált, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.