evakuálás;hajók;tengerész;támadások;civil áldozatok;Vörös-tenger;huszik;

Megvannak a húszik első polgári áldozatai, egy kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren

Két Fülöp-szigeteki és egy vietnámi tengerész halt meg, többen megsebesültek, a legénységet evakuálták.

Evakuálta az indiai haditengerészet a barbadosi felségjel alatt hajózó, görögök által működtetett True Confidence nevű kereskedelmi hajó 20 tagú legénységét és az ott szolgáló három fegyveres őrt, miután a Vörös-tengeren húszi támadás érte őket – írja a Reuters. A beszámolók szerint az iráni fegyveresek első polgári áldozataikat szedték a rakétatámadásukkal, amelyben a harcok kezdete óta az első polgári áldozatok az életüket vesztették: két filippínó és egy vietnámi tengerész.

A hajó tulajdonosainak közleménye szerint a fedélzeten tartózkodó 20 legénységet és három fegyveres őrt egy indiai hadihajó vitte a kelet-afrikai Dzsibuti egyik kórházába. Miközben részvétüket nyilvánították az áldozatok családjainak, kiemelték, hogy többen megsérültek, két Fülöp-szigeteki súlyosan. 

Vietnám elítélte a támadást, a hajó az evakuálást követően üresen sodródott a tengeren. – A tengerészek, polgári alkalmazottak halála, többek megsebesítése teljességgel elfogadhatatlan – közölték mindezek után a vezető globális hajózási szövetségek, amelyek a kereskedelmi hajózás védelmében, a további civiláldozatok elkerüléséért, határozott lépéseket sürgettek a közel-keleti fegyveres konfliktus valamennyi résztvevőitől.