család;múlt;államfő;Sulyok Tamás;

Sulyok Tamás szerint az ő édesapja filoszemita ember volt

Nemtelen támadásnak tartja a vele kapcsolatban felhozott vádakat.

Egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt - jellemezte édesapját Sulyok Tamás köztársasági elnök a kormánypárti Mandinernek adott interjújában.

Mint ismert, a múlt héten írta meg Karsai László történész, hogy bár az államfő azt állította egy korábbi interjújában, hogy apját halálra ítélték a kommunisták, s tíz évet bujkálnia kellett, a valóságban „Sulyok apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata”, senki nem ítélte halálra, vagyis a frissen megválasztott elnök „vagy rosszul tudja, vagy hazudik”. Ezek után Ungváry Krisztián történész is levezette, miért életszerűtlenek az államfő állításai, s arra jutott, „lehetetlen másra gondolni, mint arra, hogy Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is”.

A köztársasági elnök a fideszes lapnak adott interjújában apjával, Sulyok Lászlóval kapcsolatban most azt mondta: „Az édesapámmal kapcsolatban elhangzott vádakat nemtelen támadásnak tartom. Méltatlan helyzet, ami – lévén a családomról van szó – komoly fájdalmat okoz. Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt. De létezett és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam. Ezt ismételni nem kívánom, értelmetlen vitákkal megterhelni a közéletet nem szeretném. A parlament engem, és nem a rendszerváltás előtt elhunyt édesapámat választotta meg köztársasági elnöknek.”

Majtényi László 2017-es ellenzéki köztársasági elnökjelölt, korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a Népszavának nyilatkozva a témában úgy vélekedett, hogy az apja múltja ügyében kirobbant eset miatt Sulyok Tamás „komoly morális hendikeppel indul”, ugyanis az ő jogászi hátterével, tudásával egész egyszerűen hihetetlen, hogy nem tudott róla, és hogy elhitte az állítólagos családi legendáriumot. „Az nem lett volna gond, ha önként sohasem beszélt volna az apja múltjáról, hiszen ez magánügy, s fiúként nem felel az apja cselekedeteiért, csakhogy éppen ő hozta elő a témát, ráadásul nem mondott igazat” - mondta.