korrupció;MSZP;Baja Ferenc;kihallgatás;Molnár Zsolt;

Korrupció gyanúja miatt kihallgatták Baja Ferencet

A vád szerint a volt miniszter és MSZP-s országgyűlési képviselő előbb 30 millió forintot követelt, majd havi rendszerességgel újabb milliókat. A politikus – akinek a társtettese Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója – nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Baja Ferenc volt környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert, korábbi szocialista országgyűlési képviselőt - derül ki a vádhatóság szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményéből.

A Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot. 

A megalapozott gyanú szerint Baja Ferenc 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött, ugyanakkor hivatalos tisztséget a cégben nem töltött be. A volt miniszter a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével ne akadályozza. 

A vád szerint a korrupciós megállapodásról értesülve Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója megkérte a volt minisztert, hogy neki is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt követelését is tolmácsolta a férfinak. 

Előzetes megállapodásuk alapján a férfi 2019 novemberében Baja Ferencnek átadta a 30 millió forint készpénzt. A politikus később arra hivatkozással is pénzt követelt a férfitól, hogy sikeresen hárította el a keretszerződés cégre vonatkozó kedvezőtlen módosítását. Ezért a férfi további 7 millió forintot fizetett ki. Ezt követően Baja Ferenc havi rendszerességgel követelt további 2-3 millió forintot. Ezt a férfi már megelégelte és visszautasította - tájékoztattak a közleményben.

A nyomozó főügyészség Baja Ferencet társtettesként, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt hallgatta ki. A politikus nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen - közölte a vádhatóság.

Lapunk is beszámolt arról, hogy befolyással üzérkedés gyanúja miatt Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztésére. A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására, így a tényállás részleteinek további tisztázására a mentelmi jog felfüggesztését követően nyílik lehetőség. Az MSZP pártigazgatója tagadja a vádakat, elmondása szerint áll a vizsgálat elébe.

A pénzek átadásának az időpontjából ítélve a fővárosi parkolásba bevont SYS IT Services Kft. körüli ügyről lehet szó Fuzik Zsolt, a BKV és a CBA volt informatikai vezetőjének vallomása alapján. A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethette a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Baja Ferenc és Molnár Zsolt, hogy a pályázat beadása előtt felkeressék a SYS IT Services-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést” ha fizetnek nekik.