Magyarország;gazdák;tüntetés;

Traktoros tüntetés: sokan félnek demonstrálni

Voltak, akik bevallották, attól tartanak, hogy ha részt vesznek a tüntetésen, rájuk hívják az ellenőröket vagy éppen hátrányos helyzetbe kerülnek a pályázatoknál.

– Fogalmam sincs, mennyien leszünk, az egyik pillanatban úgy tűnik, több százan jönnek majd, a másikban viszont érkeznek a folyamatos lemondások, hogy bár tervezték, mégsem vesznek részt a demonstráción – mondta lapunknak a lábodi mezőgazdasági vállalkozó, Kernbaum Anita, a hétvégi, fővárosi, háromnapos gazda- és méhésztüntetés egyik szervezője.

Mint arról a Népszava elsőként beszámolt a hét elején, az agráriumban dolgozók a méhészekkel kiegészülve végső elkeseredésükben szervezik a demonstrációt. Szerintük ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók jelentős része mára felélte tartalékait, s átlagos terméssel számolva borítékolható, hogy az idei esztendő is veszteséges lesz számukra. A felvásárlási árak alacsonyak, a költségek viszont folyamatosan emelkednek, s a termelési ár mára meghaladja az eladásit, ezért sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások, s ha nem változik a helyzet, jövőre a gazdák 80-90 százaléka csődközelbe kerülhet.

Kernbaum Anita szerint sokan támogatják demonstrációjukat, de néhány nap alatt többen is visszakoztak. Voltak, akik arra hivatkoztak, dolgozniuk kell a földeken, mások jelezték, nem tudják kifizetni a budapesti út költségeit, hiszen aki 200 kilométerről jönne, annak cirka 200 ezerbe kerülne csak az üzemanyag a traktorba, éppen ezért sok helyről telekocsikat szerveznek. Voltak, akik bevallották, félnek, ha részt vesznek a tüntetésen, rájuk hívják az ellenőröket, vagy éppen hátrányos helyzetbe kerülnek a pályázatoknál, az egyik tervezett felszólaló is emiatt lépett vissza. Sokaknak elvette a kedvét a februári, záhonyi tüntetés, amit a Fidesz-közeli Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) valamint a Nemzeti Agrárkamara (NAK) szervezett az ukrán import ellen: fizették a gazdáknak az üzemanyagköltséget, hogy menjenek, enni is adtak, aztán kiderült, csak biodíszletnek kellettek egy kormányzati propagandaeseményhez. Ugyanis, bár megígérték, hogy megvédik a magyar agráriumból élőket, nem sokkal később engedélyezték az ukrán méz importját, teljesen ellehetetlenítve a hazai méhészeket.

Utóbbiak közül már csak emiatt is sokakat várnak a demonstráció szervezői, főleg, hogy az Országos Magyar Méhészeti egyesület vasárnap tartja közgyűlését a fővárosban, vagyis sok méhész amúgy is Budapestre utazik a hét végén. A program szerint a tüntetés résztvevői szombaton délelőtt 10 órától gyülekeznek a Népligetnél – az előzetes jelzések alapján ide ekkor még kevesen várhatók –, hogy aztán vasárnap délután két órakor átvonuljanak a Parlamenthez, ahol négy órakor kezdődnek a beszédek, végül hétfő délelőtt 10 órakor adják át a tüntetők petíciójukat az Agrárminisztériumban. A gazdák többek között alulról szerveződő, valódi érdekképviseletet, a kötelező agrárgazdasági kamarai tagság azonnali eltörlését, mezőgazdasági védővámokat, a végrehajtás alá került cégeknek moratóriumot, a mézhamisítók és az ukrán mézimport elleni fellépést, a támogatási rendszer reformját, kiszámítható jogi környezetet követelnek.

– Három-hat felszólalót tervezünk, teljesen politikamentesen – mondta a lábodi gazdálkodó. – Mert természetesen az elmúlt napokban több párt is megkeresett, mindegyiknek elmondtam, köszönjük, ha támogatják a demonstrációnkat, de a tüntetésre csak pártlogók nélkül jöhetnek. Küldtünk meghívót a Magosznak is, ám nem is reagáltak a megkeresésünkre. Sőt, több helyről jelezték, a NAK részéről érezhető presszió, állítólag hívogatják a gazdákat, hogy lebeszéljék őket a részvételről a tüntetésen, legalábbis ezeket mondták nekünk, de a környezetemből még senkit sem kerestek meg. Persze, ha igaz, ez is visszatartó erő lehet sokaknak, pedig a gazdáknak meg kellene érteniük: ha nem fogunk össze és nem állunk ki magunkért, senki sem fog segíteni rajtunk.