MSZP;Fidesz;ellenzék;közpénz;Horváth Csaba;Publicus;Hadházy Ákos;polgármesterjelöltek;Momentum;

Hadházy Ákos: Zuglóban 60 milliós megbízást kapott közpénzből a Publicus Intézet

A független országgyűlési képviselő szerint Horváth Csaba MSZP-s polgármester semmivel sem különb azoknál a fideszeseknél, akik szintén az adófizetők pénzét költik kampányra.

„A polgármester úr 60 millió forintért rendelt meg közvélemény-kutatásokat a Publicus Intézettől. sőt korábban az én ismertségemet is vizsgálták, már jóval a 2021-es előválasztás előtt” – írja pénteki Facebook-posztjában Hadházy Ákos. Az ellenzéki politikus szerint Horváth Csaba, a fővárosi XIV. kerület MSZP-s polgármestere megrendelésére, hivatalosan persze az önkormányzati intézményekről kérdeznék a zuglóiakat, valójában azonban politikai kutatást végeznek, például a pártok népszerűségét mérik.

A független parlamenti képviselő szerint ezzel a lépéssel az ellenzék ugyanazt csinálja, mint a Fidesz, kicsiben másolja a rezsim működését, hogy az adófizetők pénzéből folytassanak politikai kampányt vagy mindenféle kapcsolódó szolgáltatásokat. „Így soha nem lesz esélyünk rendszert váltani” – szögezte le, hozzátéve, hogy az ügyet egy nappal korábban Rózsa András a Momentum korábbi alpolgármestere, jelenleg polgármesterjelöltje fedte fel, szintén a közösségi oldalán.

A Hadházy által is támogatott Rózsa arról írt, hogy Horváth 2020 és 2023 között minden évben megbízást adott, hogy az önkormányzat szerződést kössön a Publicus Intézettel. – Pártpreferenciát szinte minden esetben mértek és időnként a kerület szempontjából értelmezhetetlen dolgokat is felmértek. Például 2023 novemberi kutatásban azt mérték, hogy pártpreferencia szerint milyen arányban vennének részt a megkérdezettek egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson – emelte ki Rózsa, aki szerint mindez esztelen pénzszórás.

(A Népszava rendszeresen közli a Publicus Intézet felméréseit.)