rendkívüli ülés;Deutsch Tamás;Kocsis Máté;Momentum Mozgalom;Hajnal Miklós;

Kocsis Máté egyetért Deutsch Tamással, mielőbb rendkívüli parlamenti bizottsági ülést akar Hajnal Miklós „kérkedése” ügyében

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője Hajnal Miklós nyilatkozatát politikai akcióként, a többi külföldi momentumos tevékenységét Magyarország szuverenitása elleni támadásként értékelte, és indokoltnak nevezte a Fidesz EP-képviselőjének kérését.

„Bár nem példátlan eset, hogy magyar baloldali politikus a hazája érdekei ellen lobbizik külföldön, de a Momentum politikusának kérkedése valóban felháborító. Ma már teljes nyíltsággal, büszkén vállalják, mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat és jogi eljárásokkal vegzálják” – reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy Deutsch Tamás – akinek felindultságát Hajnal Miklós momentumos politikus egy ATV-beli szereplése okozta – levélben fordult hozzá, és indítványozta az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottsága rendkívüli ülésének az összehívását.

Hajnal Miklós az említett műsorban dicsérte párttársait, a két EP-képviselőt, Donáth Annát és Cseh Katalint amiatt, hogy mennyi mindent tettek uniós képviselőként az elmúlt öt évben, amiről korábban azt gondolták, megvalósíthatatlan. – Például korábban senki nem gondolta, hogy indulhat Magyarország ellen jogállamisági-, kötelezettségi eljárás – fogalmazott.

Kocsis Máté szombati Facebook-bejegyzésében úgy vélte, Hajnal Miklós nyilatkozata politikai akció, a többi külföldi momentumos tevékenysége pedig hazánk szuverenitása elleni támadás. – Épp ezért kapták korábban is a dollárokat más államok spekulánsaitól – jegyezte meg.

Ennek megfelelően pedig Kocsis Máté indokoltnak látja, hogy az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága rendkívüli ülés keretében mielőbb tűzze napirendre az ügyet, s kezdje meg érdemi tárgyalását.

Mint megírtuk, Deutsch Tamás korábban kiemelte, a célja, hogy a testület vizsgálja meg, „milyen politikai befolyásolási manőverek történtek a dollárbaloldal részéről annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy a magyar polgárok hozzáférjenek a jog szerint nekik járó európai uniós fejlesztési pénzekhez, ezzel pedig kézzelfogható, súlyos károkat okozzanak nekik”. Úgy vélte, a Momentum EP-képviselői esküjüket megszegve és választóikat elárulva Magyarország ellen áskálódtak, amellyel súlyos károkat okoztak magyar emberek millióinak. Azt ugyan nem közölte, hogy a két momentumos politikus vajon mivel bírhatta rá a magyar kormányt, hogy ne tegyen eleget a jogállamisági kritériumoknak, illetve szegje meg az uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit. Arra sem tért ki, hogy a kéttagú momentumos különítmény miképpen érte el, hogy az Európai Parlament elsöprő többsége, több száz képviselője megszavazza az Orbán-kormány ellen indított eljárásokat, mindenesetre „az ügy kirívó súlyosságára” hivatkozott.

Donáth Anna ugyancsak a Facebookon reagált, és kiemelte, hogy „a Fidesznek megvan a kétharmados többsége az országot visszavezetni az ‘50-es évekbe”, és csak el akarja terelni a figyelmet a kegyelmi botrányról, a gyermekvédelem állapotáról. – Hangulatában, szóhasználatában, eszközrendszerében ez nem más, mint nyílt megfélemlítése két szabadon választott képviselőnek. Tömény demagógia, hazugság és paranoia – vélekedett Deutsch kezdeményezéséről.