Izrael;Benjamin Netanjahu;Hamász;figyelmeztetés;Joe Biden;Rafah;

Joe Biden figyelmeztette Benjamin Netanjahut, Rafah evakuálás nélküli megtámadása vörös vonal

Az amerikai elnök kiállt Jeruzsálem önvédelmének jogossága mellett, de szerinte az izraeli kormányfő a Hamász ellen vívott harcban több rosszat tett, mint jót.

Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden amerikai elnök szombaton az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában, ugyanakkor bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Biden az interjú felemelte szavát az izraeli hadseregnek (IDF) a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen tervezett szárazföldi művelete ellen, kiemelve: a műveletet nem indíthatják meg addig, amíg Izrael nem biztosítja a városban összezsúfolódott civilek evakuálását.

Az Egyesült államok elnöke kiemelte, jelenleg Rafahban él a háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele. Ezzel kapcsolatban – utalva az eddigi áldozatokra – vörös vonalnak nevezte Netanjahunak a Rafah ellen a jövő hétre tervezett támadás tervét. Mint mondta, több mint 30 ezer palesztin halála elfogadhatatlan.

Jóllehet Biden a művelettel kapcsolatban megfogalmazott bírálata ellenére is Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta, kiemelve, hogy soha nem hagyná magára Izraelt, ugyanakkor nem kertelt, mit gondol Benjamin Netanjahu lépéseiről a Gázai övezetben októberben indított háborúban: „Azt gondolom, több rosszat tett, mint jót.” – Joga van megvédeni Izraelt, és joga van folytatni a Hamász elleni műveleteket. Mindazonáltal muszáj nagyobb gondot fordítania a műveletei miatt elveszett ártatlan életekre. Izraelnek árt azzal, ha nem akadályozza meg a civilek halálát, mert a veszteségek ellenkeznek mindennel, amit Izrael képvisel – fogalmazott az amerikai elnök.

Lapunk is beszámolt róla még február közepén, hogy Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja, korábbi védelmi miniszter közölte, hogy amennyiben a Hamász március 10-ig nem engedi el az összes, Gázában fogva tartott túszt, támadást indítanak Rafahban. Gantz ugyanakkor arról beszélt, hogy az IDF egységei „koordinált módon” fognak fellépni, elősegítve a civilek evakuálását.