pénz;polgármester;riport;Versend;

Van egy polgármester Magyarországon, aki lophatja a falu pénzét, elítélhetik, de mindegy, bármit megtehet

Versend csődhelyzetben van, a kormányhivatal és a kincstár azonban nem látja okát, hogy lépjen. Közben a büntetőperben elítélt polgármester méltatlanná vált hivatalára, mégis vezeti a baranyai falut.

– A polgármestert keresi? Azt ugyan keresheti!

– Bújik. Van is rá oka…

– Azt mondják, már nem is lehetne ő a polgármester. De mégis az…

– Évek óta fát se kaptunk, pedig volt rá pénz, de elköltötte másra.

– Csődbe’ van a falu. A gyerekek ebédjére sincs pénz.

Így beszélnek a versendiek a falujukról és a baranyai község polgármesteréről, Kárász Istvánról. A megszólalók nem adják a nevüket a cikkhez, tartanak a falu első emberétől.

Pedig felesleges. A bíróság szerint ugyanis Kárász méltatlanná vált a posztjára, és napokon belül távoznia kell. Csakhogy ezt Versenden még nem tudják, ahogy a polgármester menesztésében illetékes kormányhivatalnál sem.

Kárász István 2010-es helyhatósági választáson még szocialista jelöltként nyerte el a polgármesteri címet. Az állástalanságtól erősen szorongatott, többségében romák lakta 900 lelkes Versend önkormányzata egy évvel később csődöt jelentett. Az adósságrendezés után pár évvel újra súlyos fizetési gondjai voltak a hátrányos helyzetű falunak. Ennek ellenére Kárászt 2014-ben majd 2019-ben újra megválasztották. Mindkétszer független jelöltként nyert, de akkor már mindenki úgy látta, hogy Kárász a kormánypártok embere, mivel csakis fideszes politikusokkal érintkezett, és a parlamenti választásokon arra ösztönözte a helybélieket, hogy a Fideszre szavazzanak. És ők meg is tették, legutóbb a versendi választók 82,4 százaléka voksolt a térség kormánypárti jelöltjére, Hargitai Jánosra.

A versendiek nyilván abban bíztak, hogy így több jut a falunak. De nem jutott több. Vagy ha igen, akkor nem látszik a falun. A polgármesteri hivatal felújítására csaknem 20 milliós uniós támogatást kapott az önkormányzat, ám a beruházás szabálytalanságai miatt a pénzt vissza kellett fizetni, s az épületnek csak a külleme szépült meg. Aztán gyakran előfordult, hogy a helyi iskolába, valamint óvodába járó 130 gyerek olykor pár napig nem kapott ebédet, mivel Versend nem tudott fizetni a menzaszolgáltatást nyújtó Véménd önkormányzatának.

Jelenleg Versend 20 millió forinttal – vagyis nagyjából 250-300 napi (!) ebéd árával – tartozik Véméndnek.

Az évente 280 millióból gazdálkodó Véméndnek súlyos teher ez a behajthatatlan számla, Szalonna Zoltán, független polgármester mégse tagadja meg az ebédet Versendtől, azt mondja, hogy ő szociálpedagógusként hátrányos helyzetű, nélkülöző emberekkel foglalkozott, ezért tudja, hogy mit jelent az ingyen-ebéd a kevésből élő versendi családok gyermekeinek.

Volt, amikor Versendnek nem volt pénze az óvodai dolgozók bérére, ezért a közeli kisvárostól, Bólytól kért erre 5 milliót. Megkapta, de nem fizette vissza, tudtam meg Bóly polgármesterétől, Hárs Józseftől. Versend az orvosi ellátásért se fizetett Bólynak, tette hozzá Hárs József, ebből is összejött egy erős 5 milliós tartozás.

Akik belelátnak Versend költségvetésébe, azt mondják, hogy az önkormányzat évek óta szabálytalanul gazdálkodik, és a megcímzett pénzeket nem arra költik, amire azt a kincstár szánja, s mindez a polgármester utasítására történik. A falu – állítólag – tucatnyi szolgáltatónak és vállalkozónak tartozik, és az önkormányzat kifizethetetlen adóssága több tízmillióra rúg, s talán közelíti a százmilliót.

Szerettem volna erről megkérdezni Kárász Istvánt, ám ő lecsapta a telefont. Újra és újra felhívtam a hivatal számát, mindig felvették és gyorsan bontották a vonalat, vélhetően a polgármester parancsára. Személyesen is kerestem Kárászt, de elérhetetlen volt. Próbálkoztam a házánál is, de ott se volt megtalálható, csak a falubusz árválkodott portája lezárt udvarán.

A versendi önkormányzat hivatalos ügyeinek egy részét a szomszédos Babarcon, a közös önkormányzati hivatalban látják el, ezért megkerestem az ott szolgáló jegyzőt, Lévai Bálintot, hogy megtudjam, valóban csődhelyzetben van-e Versend gazdálkodása. Lévai – a polgármester felhatalmazása nélkül – nem nyilatkozhatott a falu pénzügyi helyzetéről, ugyanakkor nem cáfolta a kérdésben foglaltakat.

Elektronikus levelet írtam az ügyben a Magyar Államkincstárnak, ám annyi választ se kaptam, hogy megkapták a kérdéseket. Mellesleg érthetetlen, hogy a kincstár miért tűri el Versenden – a jelek szerint – súlyosan szakszerűtlen gazdálkodást.

Arról nyilvánvalóan tudniuk kell, hogy a 130 gyerek ebédjére biztosított állami pénzt a falu rendszeresen másra költi, ha pedig nem tudnak róla, akkor az általuk végzett munka – a polgármesterrel kritikus versendiek szerint – semmit se ér.

Érdeklődtem a Baranya Vármegyei Kormányhivatalnál is az előbbiekről, s ott azt nyilatkozták, hogy a hivatal nem foglalkozik gazdálkodási kérdésekkel, ők az önkormányzat működésének törvényességét ellenőrzik. Ám, ha egy falu a gyerekek ebédjére kapott támogatást másra költi, akkor az – a lapunk által kérdezett jogászok szerint igenis – törvényességi kérdés.

Azért is meglepő a kincstár és a kormányhivatal szemet hunyó engedékenysége, mert Kárász Istvánt már kétszer is elítélték pénzügyi bűncselekmények miatt. A most 50 esztendős polgármestert 2017-ben a Pécsi Járásbíróság marasztalta el üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és sikkasztás bűntettében. A bíróság szerint Kárász két, csak papíron foglalkoztatott közmunkás bérét utalta ki önmagának, és ezért 600 ezer forint pénzbüntetésre és 1,2 milliós vagyonelkobzásra ítélték.

2023 áprilisában a Pécsi Törvényszék költségvetési csalásért jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Kárászt, mivel a férfi egy nem létező beruházásra kivett a falu kasszájából 4 és félmillió forintot, és azt elköltötte. A törvényszék később arról is rendelkezett, hogy Kárász méltatlanná vált polgármesteri posztjára. Kárász ezt a verdiktet megfellebbezte, s az ügy előbb a Fővárosi Ítélőtáblához került, majd a Kúriához. Mindkét fokon helybehagyták a törvényszék ítéletét, s a Kúria február 20-án jogerősen kimondta, hogy Kárásznak mennie kell. Erről a kormányhivatal még nem tud, ezért Kárász István továbbra is polgármester, és teljes joggal rendelkezik faluja pénze felett.

Ráadásul újabb eljárás folyik Kárász István ellen: az ügyészség szerint a polgármester 3 éven keresztül 74 millió forintot utalt a saját számlájára faluja pénzéből jogtalanul.

 Emiatt üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják őt, a Pécsi Törvényszéken tavasszal startol majd ez a büntetőper.

Ennek tükrében még inkább érthetetlen: vajon a kincstárnak és a kormányhivatalnak miért nem tűnt fel, hogy Versenden eltűnt a pénz. A faluban van erre egy feltételezés:

– Jók a fideszes kapcsolatai a polgármesternek – vélte egy helybéli férfi. – A fideszes haverok hálásak neki a voksokért, esetleg tud róluk valamit, és félnek tőle, ezért mindig szót emeltek érte a megfelelő helyen. Ezt a mostani ügyet is megússza majd, valahogy.

Azt feleltem erre, hogy Kárász most már tényleg menni fog, és ha a legújabb vád megáll ellene, éveket ülhet. A szavaimat hallgató versendiek nem hittek nekem, úgy vélték, Kárászt megvédik a cimborák, és örökké itt marad a falu nyakán.

Föld alá söpört szemét

A versendi polgármestert többször is bírálta Schwarcz-Kiefer Patrik, aki a 2022-es parlamenti választáson az összefogó ellenzék képviselőjelöltje volt a mohácsi körzetben. Egy alkalommal a Facebookon ezt írta: „Versend és lakói már évek óta szenvednek korrupt, elítélt polgármesterüktől. Valahogy polgármester úr mindig megússza, hiába pakolja ki a falu kasszáját, veszi el a pénzünket. Úgy néz ki, sokat ér, ha valaki a térség országgyűlési képviselőjének kebelbarátja.” Egy alkalommal meg arról osztott meg hírt az ellenzéki politikus, hogy Versend külterületére egy fideszes érdekkörhöz tartozó cég, kamionnyi építési törmeléket helyezett el, illegálisan. Az akció elkövetőjét tetten érték, s a kormányhivatal felszólította a polgármestert, hogy szállíttassa el a veszélyes hulladékot, ő azonban ezt nem tette meg, inkább – állítólag – földdel letakartatta a depóniát.