Kúria;jogi eljárás;bicskei gyermekotthon;Kónya Endre;

Kiderült, hogy a pedofilügyben kényszerítésért elítélt Kónya Endre miért fordulhatott a Kúriához az elnöki kegyelem után

Ha ezt nem teszi meg, akkor soha nem derül fény az ügyre, Novák Katalin és Balog Zoltán hivatalban marad, Varga Juditnak pedig nem kell lemondania a fideszes képviselői mandátumáról is. 

Ügyvédje szerint sérült Kónya Endre védelemhez való joga, amikor nem lehetett jelen az áldozatok kihallgatásakor a a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon körül gyűrűző pedofilbotrány perében. A gyermekotthon volt igazgatóhelyettes ezért élt a jogorvoslat lehetőségével a Kúria előtt, más kérdés, hogy pont a gyanúsítotti jelenlét a fő ok, amelyik visszatartja a szexuális visszaélések áldozatait attól, előálljanak történetükkel – derül ki a HVG cikkéből.

Kónya Endre  azzal érvelt, hogy az elsőfokú bíróság súlyos jogsértést követett el. „A 2019. május 22. napján tartott tárgyaláson a 4. számú tanú kérésére a II. rendű és az I. rendű terhelttel szemben elrendelte, hogy a tanú meghallgatására az ő távollétükben kerüljön sor. (…) Az elsőfokú bíróság ezzel a rendelkezésével megfosztotta (Kónya Endrét) attól a lehetőségtől, hogy a tanúhoz közvetlenül kérdéseket tegyen fel, állításaival szembesítse őt” - érvelt ügyvédje, de sem a Legfőbb Ügyészség, sem a Kúria nem találta úgy, hogy megalapozott lenne a kérelem.

A büntetőeljárási törvény szerint lehetőség van eltávolítani a teremből azt a vádlottat, vagy a hallgatóság közül azt, akinek jelenléte a különleges bánásmódot igénylő tanút a kihallgatása során zavarná. Ebben az esetben büntetőeljárásban részt vevő más személyhez fűződő viszonya miatt indokolt volt, hogy távollétében hallgassák ki, ráadásul a korábbi igazgatóhelyettes visszaélt hatalmával, tekintélyével és befolyásával, ezért a bíróság döntése indokolt és törvényes volt. 

Az RTL Házon kívül című műsorában 2016. október 5-én vetítették azt a riportot, amelyben a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két volt volt lakója, Pop Mert Julián és Illés Levente arcát és a nevét vállalva számolt be arról, hogy az igazgató, Vásárhelyi János szexuálisan zaklatta őket. Vásárhelyi János ellen hasonló ügyben 2011-ben indult nyomozás, de azt bűncselekmény hiányában lezárták. 2016. szeptember 6-án a gyermekotthon egyik korábbi gondozottja – egyike azoknak, akik 2011-ben vallomást tettek az igazgató ellen – a vonat elé vetette magát. 2016. szeptember 7-én Pop Mert Julián Budapesten feljelentést tett az ügyben, amelyben Vásárhelyi Jánost végül nyolc év fegyházra ítélték. Az ügyben indult egy másik büntetőeljárás is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év év 4 hónapra ítélték. Kónya Endre hamis vallomás tételére, illetve a vallomásuk visszavonására próbálta meg rávenni Vásárhelyi János áldozatait. Ha nem fordul a Kúriához, akkor soha nem derül fény az ügyre, Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán , a reformátusok zsinatának a lelkészi elnöke hivatalban marad, Varga Juditnak pedig nem kell lemondania a fideszes képviselői mandátumáról.