lemondás;Bicske;bicskei gyermekotthon;presbiter;

Szabadulása után presbiterré választották Bicskén a gyermekotthon elnöki kegyelmet szerző volt igazgatóhelyettesét

Kónya Endre a napokban mondhatott le a tisztségről.

A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt Kónya Endrét a szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották – állítja a 444 két, egymástól független forrása. A városi Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese a portál szerint a napokban mondott le a tisztségéről.

A 444 úgy tudja, tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet után a jelöltek egyenként mentek ki és pár szót mondtak bemutatkozásként. Köztük lehetett Kónya Endre, aki azt mondta, hogy erdélyi magyar Bicskén él, az elítélésére pedig nem tért ki, a cikk szerint a hívek többsége nem is tudott erről. A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve Kónya Endre, ám

a cikk szerint a tiszteletes erre azt mondta, hogy kegyelmet kapott, és különben is, ártatlanul ítélték el.

Noha a presbiterek listája nyilvános információ szokott lenni, valami miatt a 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményét sehol sem közölték, így a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének a neve sem kerülhetett fel. A 444 újságírója többször beszélt telefonon a bicskei református lelkésszel, Máté Jánossal, de ő sem igent, sem nemet nem volt hajlandó mondani erre a kérdésre. Az egyházmegye esperese annyit válaszolt, kérdezzék erről a bicskei református lelkészt, és a református egyház sajtóosztálya is ez tanácsolta.

A 444 újságírója vasárnap elment a bicskei református istentiszteletre, mert azt az információt kapta, hogy ott a lelkész bejelenti Kónya Endre lemondását a presbiteri posztról. Az istentisztelet után a lelkész a közérdekű információk elmondása során valóban beszélt arról, hogy változás állt be a presbitérium összetételében, mert az egyik presbiter lemondott, de nevet nem közölt.

A bicskei gyermekotthon körül gyűrűző pedofilügyben két eljárás indult. Az első büntetőügyben az igazgatót, Vásárhelyi Jánost 8 év fegyházra ítélték pedofília miatt, de indult egy másik büntetőügy is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év év 4 hónapra ítélték el. Megtörtént, egy általa fogalmazott hamis vallomást akart aláíratni Vásárhelyi János egyik áldozatával arról, hogy az egészet csak kitalálta, másnak pedig ötezer forintot ajánlott vallomása visszavonásáért. Azután, hogy az elnöki kegyelemre fény derült, Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki tisztségről.