bicskei gyermekotthon;Kónya Endre;

Rejtett kamerával felvették, ahogy a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóhelyettese még a múlt héten is hamis vallomásra akarja rávenni a pedofilügy egyik áldozatát

Kónya Endre gyakorlatilag ugyanazzal kísérletezett, mint amiért kényszerítés miatt  jogerősen elítélték. 

A múlt héten két alkalommal is a fővárosban járt a bicskei gyermekotthon kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettese, Kónya Endre, hogy találkozzon az egykori főnöke, a pedofília miatt nyolc év fegyházra ítélt Vásárhelyi János egyik áldozatával. Kónya Endre és a most 21 éves fiú találkozójáról az RTL Házon Kívül című műsora készített rejtett kamerás felvételeket. 

Az egykori igazgatóhelyettes először két hete kereste fel, hatezer forintot és egy doboz cigarettát és adott neki és hajléktalanszállón élő édesanyjának. A férfi azt szerette volna, ha a korábbi áldozat – akit 2016-ban egyszer már megpróbált rávenni a hamis tanúzásra – hangrögzítőre mond néhány olyan szöveget, amelyek igazolnák, hogy őt ártatlanul ítélték el. – Lementem hozzá, találkoztunk, vett nekünk enni, anyukámnak cigit, adott hatezer forintot, pénzt, segített, beszélgettünk, csináltam neki két videót az ártatlanságáról” - magyarázta a fiú. Hozzátette, mivel drogfüggő, akkor is tudatmódosító szerek hatása alatt állt. – Elmondta, hogy mit kéne mondanom. Én fogtam a kezembe a telefont, és úgy mondtam el. Azért, hogy neki az ártatlansága fennmaradjon, és hogy ne kerüljön bajba – mesélte az egykori áldozat. 

Később aztán másodjára is találkoztak egy parkban. Erre titokban elment az RTL stábja is, felvéve, ahogyan Kónya Endre az ártatlanságát hangoztatja. 

– Majd lecseng, és ha eljön az igazság napja, akkor sok minden kiderül. Akkor majd fény derül arra is, hogy engem meghurcoltak, a köztársasági elnököt, itt politika az egész, tudod 

- fogalmazott. A találkozó nem a volt igazgatóhelyettes elképzelései szerint alakult, a fiú ugyanis azt kérte, töröljék a telefonról a korábbi felvételeket. Ez megtörtént, de Kónya Endre szólt, elküldte őket az ügyvédjének, ám módosítani kellene rajtuk. – Azt mondta, hogy hangsúlyozottabban lehetne esetleg mondani, hogy nem történt semmi olyan, hogy nem írattam én alá veled semmit, nem tettem elő papírt, amit alá kellett volna írni - idézte fel az egykori áldozat, aki arra nemet mondott, hogy újabb videó készüljön. „Jó, de én most már ezt nem akarom, hogy módosítani, minden, én mondom minden tőlem telhetőt megtettem, Endre bácsi. Nem, egyszerűen nekem nincs erre szükségem” - jelezte a fiú. Zárásként Kónya Endre azt mondta, hogy ő a videókat törölte, de nem tudja, hogy az ügyvéd kezd-e valamit velük. 

Az RTL Házon kívül című műsorában 2016. október 5-én vetítették azt a riportot, amelyben a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két volt volt lakója, Pop Mert Julián és Illés Levente arcát és a nevét vállalva számolt be arról, hogy az igazgató, Vásárhelyi János szexuálisan zaklatta őket. Vásárhelyi János ellen hasonló ügyben 2011-ben indult nyomozás, de azt bűncselekmény hiányában lezárták. 2016. szeptember 6-án a gyermekotthon egyik korábbi gondozottja – egyike azoknak, akik 2011-ben vallomást tettek az igazgató ellen – a vonat elé vetette magát. 2016. szeptember 7-én Pop Mert Julián Budapesten feljelentést tett az ügyben, amelyben Vásárhelyi Jánost végül nyolc év fegyházra ítélték. Az ügyben indult egy másik büntetőügy is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év 4 hónapra ítélték.

Kónya Endre jogerős bírósági ítélet és a Kúria állásfoglalása ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy ártatlan. Most gyakorlatilag ugyanazzal kísérletezett, mint amilyenekért kényszerítés miatt elítélték. Ironikus, de ha a Novák Katalin által neki adott elnöki kegyelem után nem fordul a Kúriához, valószínűleg soha nem derül fény arra, hogy egyáltalán elnöki kegyelmet kapott, Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán, a reformátusok zsinatának a lelkészi elnöke most is hivatalban lehetne, Varga Juditnak pedig nem kellett volna lemondania a fideszes képviselői mandátumáról.

Ami az egykori áldozatot, a most 21 éves fiút illeti, ő ötévesen került a bicskei gyermekotthonba. Elmondása szerint 13 éves volt, amikor Vásárhelyi János elkezdte molesztálni. –Sírtam többször, nem beszéltem senkinek erről. Nagyon rossz volt. Rémálmaim vannak a mai napig mostanában. Többször riadok fel remegve…. Egyszerűen az arcát meglátom… Gorombának goromba feje volt. Bezárta a teraszajtót vagy behúzta a redőnyt. Mit szólsz? Kicsit besötétítenék. Meg voltam rémülve – idézte fel az ellene elkövetett szexuális visszaéléseket. Ekkoriban kezdett el kábítószereket használni, és bár játszott a felcsúti Puskás Akadémia csapataiban, egy idő után kikopott.