Magyarország;Szlovákia;Szijjártó Péter;hídavatás;

Kétszer is sikerült ünnepélyesen átadnia Szijjártó Péternek ugyanazt a hidat

Spájzból elővett siker.

Újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a helyszínen. A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető a közel hárommilliárd forintból épült, 50 méteres Szent Borbála híd ünnepélyes átadóján arról számolt be, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan hazánkban egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi útépítés történt, és mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett.

A ceremóniának van némi szépséghibája, nevezetesen, hogy - amint arra a 24.hu felhívja a figyelmet -, ezt a hidat két hónappal korábban már „átadta” Szijjártó Péter, csak akkor a drégelypalánki művelődési házban voltak kénytelenek tartani a tervezett hídavatást, miután az áradás elöntötte a hídra vezető utat. Ezért a korábbit végül projektzáró rendezvénynek keresztelték át.

Szijjártó Péter akkor és most is elmondta, hogy mennyi utat építettek és hogy ezzel néhány percre rövidült az átkelés ideje, továbbá, hogy mennyit költöttek a beruházásra. Mostani beszédében a tárcavezető arról is szólt, hogy a 654 kilométeres magyar-szlovák határszakaszon 2010-ben még csak huszonkét ponton lehetett átkelni, a két ország vezetői azonban 2014-ben megállapodást írtak alá ezek számának a növeléséről, így ez a mai átadóval el is érte a negyvenet. „Ez tizennyolc új összekötő kapocs, amely Magyarország és Szlovákia, a magyarok és a szlovákok, a két gazdaság és a határ két oldalán élő közösségek közötti kapcsolatokat fűzik még szorosabbá” - magyarázta.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a második világháborúban megsemmisült. „Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára” - fogalmazott.