Szlovákia;Szijjártó Péter;Szergej Lavrov;Zuzana Caputova;

Donald Tusk keményen beszólt az Orbán-kormánynak, Szlovákiában is kivágta a biztosítékot a külügyminiszteri találkozó

Erkölcsi és politikai okokból nehezen tudja elfogadni, ami történt.

Miközben Magyarországon már immunis a közvélemény arra, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter múlt pénteken a törökországi Antalyában zajló nemzetközi fórumon – Alekszej Navalnij orosz ellenzéki temetésének napján – kedélyesen cseverészett Szergej Lavrovval, Donald Tusk lengyel miniszterelnök keményen bírálta  a magyar és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter találkozóját az orosz kollégával. A diplomáciai fórum keretében tartott találkozók „nem csak a jó vagy rossz ízlés kifejezései voltak. Ez egy újabb jel a magyar kormány részéről, amelyet erkölcsi és politikai okokból nehezen tudunk elfogadni" – fejtette ki Donald Tusk a litván miniszterelnökkel, Ingrida Simonytéval folytatott vilniusi találkozója után.

Pozsonyi és budapesti kollégáink ismét bebizonyítják, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan eltérő a véleményünk – mondta Donald Tusk a BNS ügynökség szerint. A V4 legutóbbi, néhány napos csúcstalálkozóján kialakította a saját benyomását” a politikai vezetők Oroszországhoz való hozzáállásáról, és ez a lengyel miniszterelnök szerint nem volt pozitív.

Szlovákiában is nagy belpolitikai vihart kavart, hogy Robert Fico külügyminisztere, Juraj Blanár, a Smer politikusa egy nappal később szintén találkozott az orosz külügyminiszterrel.

Zuzana Caputová elnök kijelentette, a szlovák és az orosz diplomácia vezetőjének találkozója nem járult hozzá a béke eléréséhez Ukrajnában. Megjegyezte: a békéhez vezető leggyorsabb út, hogy Vlagyimir Putyin kivonja a csapatait Ukrajnából, nem az, hogy reményt adjanak neki a győzelemre. 

Az ellenzék is elítélte Blanár és Lavrov találkozóját. A Progresszív Szlovákia (PS) az ország az uniós politikája elleni lépésnek tekinti a megbeszélést, szerintük ez azt tükrözi, hogy megváltozott Szlovákia külpolitikai irányvonala. (Tavaly Peter Pellegrini korábbi kormányfő Hang nevű pártja azért vállalta a közös kormányzást a Smerrel, mert Fico elkötelezte magát a külpolitika változatlansága mellett.) Ivan Stefunko (PS) parlamenti képviselő úgy vélte, a találkozóval elárulták Szlovákia külpolitikáját.

Ivan Korcok köztársasági elnökjelölt kijelentette: „Juraj Blanár találkozója Szergej Lavrovval, és a baráti pózolás egy olyan állam képviselőjével, amely hivatalosan is ellenségnek bélyegzett minket, sajnos már egyáltalán nem meglepő”. Hozzátette, ez világosan mutatja, a jelenlegi kormány milyen jövőt képzel el Szlovákia számára. Szerinte naivitás lenne azt feltételezni, hogy a találkozón Blanár – Szlovákia érdekeire hivatkozva – az ukrajnai háború leállítását sürgette. A találkozót egyúttal a V4-ek koporsójába ütött újabb szögnek nevezte, „amit ma Szlovákia ver bele ebbe a számunkra fontos együttműködésbe”. Korcok feltette a költői kérdést, hol van ilyenkor Peter Pellegrini házelnök, aki azt ígérte, megőrzi az ország Nyugat-barát irányultságát. (Korcok legnagyobb ellenfele a márciusban, illetve áprilisban tartandó elnökválasztáson maga Pellegrini lesz.)

Miroslav Wlachovszky volt külügyminiszter helytelennek és ízléstelennek tartja a Lavrovval való találkozót. Szerinte ez „az ukrajnai orosz agresszió áldozatainak szembeköpése”. „Annál is inkább, mert éppen előző nap temették el Oroszországban az ellenzék vezetőjét, Navalnijt” – teszi hozzá. „Nem tudom, hogy Juraj Blanár nyert-e és mit ezzel a találkozóval, de azt tudom, hogy Szlovákia mit veszített a szövetségesei szemében” - összegzett.

Ihor Todorov, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora a Denník N című lapban utalt arra, szomorú ugyan, ami történt, de nem tekinthető újdonságnak. Mint mondta, Szijjártó Péter külügyminiszter „egy NATO- és EU-ország képviselőjeként már régóta találkozik orosz tisztségviselőkkel”. Hozzátette, Szlovákiából már a választások előtt lehetett hallani oroszbarát narratívákat „beleértve a Majdanhoz vagy Kelet-Ukrajnához való hozzáállást". Rámutatott, Magyarországon már megszokták az ilyen nyilatkozatokat. "Szlovákiától hallani azonban kellemetlen. Azonban remélem és szeretném hinni, hogy ez nem az egész szlovák nemzet álláspontja. A szlovák nemzet jelentős része támogatja Ukrajnát, bár egy jelentős része, különösen az ország keleti részén, nyilvánvalóan fogékony az orosz propagandára" – teszi hozzá.