Magyarország;sajtószabadság;Átlátszó;kiállás;

Szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

A Magyar Sajtódíjat, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének legnagyobb kitüntetését vehette át szerdán az Átlátszó szerkesztősége. Az a mindenkori hatalommal szemben kritikus műhely, amelynek alapítója tárta fel a Gyurcsány-kormány idején történt, 2006. őszi rendőri brutalitásokat és visszaéléseket, és amely 2018-ban nyilvánosságra hozta Orbán Viktor magánrepülőzéseit vagy tavaly a lombok nélküli területre épített lombkoronasétány-botrányát.

Miközben a magyar sajtószabadság ünnepén szakmai díjjal ismerik el e szerkesztőség kivételes munkáját, a hatalom irányította propaganda-szatellitszervezetek a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva vezényelnek kampányt annak érdekében, hogy külföldi érdekek képviselőjeként állítsák be a szerkesztőséget.

Ahogyan a nemzeti ünnep erre emlékeztet, a magyar újságírást sokszor igyekeztek elnyomó hatalmak örökre a semmibe küldeni, de ahogyan az Átlátszó elismerése jelzi: ez sohasem sikerült.

Kiállásunkkal emlékeztetjük a sajtószabadság támadóit erre a történelmi sikertelenségre március 15-én, majd másnap és a következő nap is. Szolidárisak vagyunk az Átlátszóval, ahogyan azok leszünk minden olyan szerkesztőséggel, amelyet azért támadnak, mert az igazságot, a valóságot mutatja be. Azaz mindenekfelett a magyar érdeket szolgálja.

A Válasz Online szerkesztősége
Babos Attila, Szabad Pécs
Bajáki Zsanett, KecsUP Hírek
Bojtár B. Endre, Magyar Narancs
Czapkó Dorottya, Borsod24, Szol24, Szabolcs24
Gulyás Márton, Partizán
György Zsombor, Magyar Hang
Kovács Zoltán, Élet és Irodalom
Német Tamás, Telex
Németh Péter, Népszava
Pethő András, Direkt36
Pető Péter, 24.hu
Roznár Gyöngyi, Nyugat.hu
Szalay Dániel, Media1
Szűcs Dániel, Szegeder
Tóth Ákos, Jelen
Uj Péter, 444
Vajda Gábor, Qubit
Zöldi Blanka, Lakmusz