jogosítvány;középiskolások;ingyenesség;Tuzson Bence;

Szeptembertől teszik ingyenessé a jogosítványt a középiskolásoknak, a tanfolyamot beépítik a tanrendbe

Az elképzelések szerint nemcsak a vezetői engedély megszerzését, a vizsgák díjait, hanem az elméleti, gyakorlati órák személyenként összesen akár 500-600 ezer forintra s rúgó költségeit állná az Orbán-kormány. 

A következő tanév kezdetétől, vagyis 2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak; ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is – vázolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter Facebook-oldalán a több mint fél éve ismert törvénymódosító javaslat véglegesedő változatának főbb pontjait.

A tárcavezető azt is közölte: a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, és az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. Terveik szerint a jövőben ezt teljes körűvé tennék.

Tavaly augusztusban a hvg.hu nyomán lapunk is foglalkozott a köznevelésről- valamint a szakképzésről szóló törvényt módosító javaslattal, amely szerint az állam a szakképző intézményben, középiskolában tanulók részére „ingyenesen biztosítja a ’B’ kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.”

A mostani bejelentéssel a korábban felvetődött kérdések egy része tisztázódott. Lapunk korábbi cikke felidézte, A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023. júliusában egy B-kategóriás jogosítványra felkészítő tanfolyam átlagára 337 250 forint volt, az összeg azonban a plusz órák függvényében akár 500-600 ezerre is duzzadhat.

Egyelőre nem tudni azt sem, hogy mi van Lázár János építési és közlekedési miniszter korábbi felvetésével, hogy a nagy port kavaró, felelőtlen száguldozásból eredő halálos balesetek miatt nem hogy könnyítenének, inkább szigorítanának a jogosítványszerzés feltételein.