oktatás;Magyarország;iskola;szakképzés;fenntartóváltás;

Szakképző iskolákért is bejelentkeztek az egyetemek, már többen alapítványi, egyházi kézbe kerültek

Nemcsak állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is. A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult – vette észre a Népszava. 

Az idei tanévben a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól, a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

Minderről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be a szeptemberi tanévkezdés előtt, a weboldalukon olvasható rövid híradás szerint “a több évtizedes múltra visszatekintő iskoláknál a feladatellátás hatékonysága érdekében került sor a fenntartóváltásra”.

Mint a Népszava is megírta, az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére. A területért felelős Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz. Szerettük volna megtudni a szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, szakképző iskolák esetében összesen mennyi fenntartóváltás történt az elmúlt évben, továbbá idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de választ többszöri megkeresés után sem kaptunk.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor lapunknak azt mondta, a PSZ a szakképzés esetében egyelőre nem értesült olyan fenntartóváltási “dömpingről”, mint amilyen a köznevelésben kezdetét vette, de nem lenne meglepve, ha a folyamat erre a területre is kiterjedne. Szerinte az, hogy a cikkünkben említett szakképző iskolák átvételére a „feladatellátás hatékonysága érdekében” került sor, nyílt beismerése annak, hogy a szakképzési centrumok nem elég hatékonyak.

-A kaposvári és a győri technikum legalább olyan alapítványi egyetemekhez került, amelyeknek vannak az intézmények profiljához illő képzéseik. Azt, hogy a Baranyai Református Egyházmegye mivel tud többet nyújtani egy mezőgazdasági technikumnak, nem tudom megmondani – fogalmazott Gosztonyi Gábor. A PSZ alelnöke szerint az sem kizárt, hogy a kormányzati körökben egyre gyakrabban hangoztatott “konzervatív oktatáspolitikai fordulatot” a szakképzésben is meg szeretnék valósítani.

Emlékezetes: Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly augusztusban adta át a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium vadonatúj épületét, amely teljes mértékben kormányzati támogatásból, infrastruktúrával együtt összesen 23 milliárd forintból jött létre - ennek ellenére az intézmény nem állami, fenntartója az Ökumenikus Segélyszervezet. A miniszter szerint ez egy olyan intézmény, amely “a keresztény elvek mentén, világos értékrenddel és üzenettel bocsátja útjára a fiatalokat”.