sztrájk;béremelés;Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház;

Részleges sztrájkot tartottak az Operában, zenekar nélkül indult a Don Giovanni

Ókovács Szilveszter józan mérlegelésre kérte a sztrájk résztvevőit.

Valóban sztrájkoltak kedden a munkavállalók az Operában. Az este hatkor kezdődő Don Giovanni előadás előtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója megjelent az egyik emeleti páholyban és tudatta a közönséggel, hogy a zenekar több tagja alapjogával élve sztárjkolni fog, hozzájuk csatlakozik több támogató a társulatból.

A közönség a bejelentést tapssal fogadta. A nézők viszont előadást nézni jöttek – tette hozzá, ezért elkezdték Mozart operáját, a Don Giovannit, ám mivel a zenekar csak hétkor ült be játszani, ezért az énekeseket addig ketten zongorán, váltva kísérték negyvennyolc percen keresztül. Az egyik zongoránál maga az előadás karmestere, Rajna Martin ült, a másiknál az egyik korrepetitor Jean Klára játszott. Hétkor a zenekar tagjai közül többen, mint azt az előadáson jelenlévő munkatársunk elmondta, sztrájk feliratú pólóban jelentek meg. A főigazgató már az előadás elején jelezte, mivel rendhagyóak a körülmények, az Opera a szünetben minden nézőt meghív egy pezsgőre és egy frissítőre.

Mint ismert, az elmúlt hetekben nagy botrány kavart, hogy az Opera vezetése az büfé forgalmának növelése érdekében kettévágta Carl Orff Carmina Burana című kantátáját, melyet korábban szünet nélkül játszottak. Az intézmény korábban átvette a büfé üzemeltetését, így a haszon érdekében döntött.

Ókovács Szilveszter nem sokkal az előadás előtt egy levelet írt az intézmény munkatársainak, amely szerint előadás még nem maradt el sztrájk miatt és most sem fog. „Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is. Titeket pedig a HR osztályra, emelt összegű szerződéseiteket aláírni” - fogalmazott, megjegyezve, hogy 2011-es kinevezése óta már többször próbáltak sztrájkolni, ám sikerült minden nehéz helyzetet sikerült békésen megoldani. Ezért arra kérte munkatársait, józanul mérlegeljenek a munkabeszüntetés kérdésében, mert közös célnak kell lennie, hogy se a nézők, se az Opera nimbusza, se bevételei ne sérüljenek.

Ókovács Szilveszter egyébként kedd este egy Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy rendben megy a Don Giovanni-előadás, igaz, az első 40 percben zenekar nélkül, de „érdeklődő és megértő” telt ház előtt.

Később aztán néhol személyeskedő stílusban bírálta a szakszervezeti elnököt és számításokkal támasztotta alá a bérfejlesztések mértékét. Az intézményvezető kalkulációja szerint összesen 29 százalékkal növekedett a dolgozók fizetése 11 hónap alatt a fix juttatások tekintetében. Külön hangsúlyozta, hogy mindezt saját forrásból tudták biztosítani, nem pedig fenntartóiból, vagyis a minisztériumiból. 

Mint azt korábban megírtuk a sztrájkolók azonnali bérfejlesztést és kollektív szerződések megkötését várták el a munkáltatótól, azaz Ókovács Szilveszter főigazgatótól, ám a hétfői egyeztetés sem vezetett eredményre. Ahogy Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a Népszavának elmondta, „nem csak az inflációkövető bérről van szó, a kollektív szerződésre azért van szükség, hogy az intézmény ne zsigerelhesse ki a dolgozóit”. A szakszervezeti vezető a bérfejlesztés tekintetében a Müpát látja követendő példaként, hosszan kifejtette, hogy az operaházi dolgozók fizetése nem arányos a munka mennyiségével, valamint, hogy a többek között a nyári üzemszünetet biztosító kollektív szerződéseket maga Ókovács Szilveszter törölte el. Ennek hiányában a Magyar Állami Operaház vezetése gyakorlatilag állandó készenlétet vár el dolgozóitól. Mindezek ellen tiltakoztak a tegnapi részleges munkabeszüntetéssel. 

A Don Giovanni-előadás végén, nem sokkal este 10 óra előtt a közönség újult erővel tapsolta meg a zenekart.