Magyar Honvédség;védelem;rendelet;Magyar Közlöny;Tiborcz István;

Megjelent a kormányrendelet, ezentúl Tiborcz Istvánnak is járhat honvédségi védelem

Messzire kiterjesztették az érintettek körét.

Sógorokra és apósokra is kiterjeszti a vezérkari főnök honvédségi védelemmel kapcsolatos hatáskörét egy új kormányrendelet – vette észre a hvg.hu.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló eddigi jogszabály kimondta, hogy a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”. Az érintett vezetők közé a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterelnök politikai igazgatója (Orbán Balázs), a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (ez néhány napja Biró Marcell), valamint a miniszterek, az államtitkárok és a kormánybiztosok tartoznak.

Azonban a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent, péntektől hatályos rendelet ezt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra, akik közé tartoznak a szülők, testvérek, „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”, vagyis például sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok. Sőt, a rendelet a felsorolt vezetők „által kijelölt közreműködőre” is vonatkozik.