OLAF;Hadházy Ákos;Gondosóra;

Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult, a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a 104 milliárd forintos Gondosóra programról

Milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg a Gondosóra segítségével? Erről is kérdeztük a fideszes Nyitrai Zsoltot, de hiába. 

Hiába a több szereplős érdeklődés, a kormánypropaganda állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a Gondosóra program részleteiről. Az uniós támogatásból finanszírozott, 104 milliárd forintos projekttel összefüggésben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen sikertörténetről számol be. A hónap közepén, amikor az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködési megállapodást írt alá a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében, azt mondta: már „csaknem” 600 ezren regisztráltak, és „a Gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg”.

Nem sokkal később, március 24-én Facebook-oldalán „több mint” 600 ezer regisztrálóról, és „több mint” 10 ezer életmentésről jelentett.

Személyesen Nyitrai Zsolthoz fordultunk levelünkkel, valamint a gondosora.hu weboldalt üzemeltető Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-t is megkerestük azzal, hogy konkrétan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg, hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, és mennyibe kerül egy óra. Válasz nem érkezett. 

Nem először próbáltunk hasonló eredménnyel információkhoz jutni. Korábban közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához, illetve a Miniszterelnöki Kormányirodához, hogy megtudjuk: mikor igényelték és mikor adták ki az első eszközt, bevezetése óta havi bontásban hányan igényeltek és hányan kaptak Gondosórát. Megkeresésünkre csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda reagált: „a kért adatok tekintetében a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem minősül adatkezelőnek”.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek aggályai vannak a programmal kapcsolatban. Az európai uniós források jogszerű felhasználását ellenőrző Integritás Hatóságtól, illetve az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát. Választ egyelőre nem kapott.

Lapunknak a politikus úgy fogalmazott: a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik, szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez. A rendszer informatikai hátterét a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozta ki és biztosítja. Mint mondta, a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket. Hadházy Ákos kitért arra is, adatvédelmi visszaélés, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is felmerül a programmal kapcsolatban, hiszen a kormánypárt adatvédelmi tájékoztatója szerint „a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség... a szimpatizánsi nyilvántartásában szereplő, 65. életévét betöltött személyeket ... felkeresi, és tájékoztatja őket a Gondosóra-program elindulásáról, annak részleteiről”. Hadházy Ákos szerint adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy a Fidesz nyilvántartja a szimpatizánsai életkorát, ahogy az is, hogy az adatkezelésben nem szociális szervezet, hanem a Fidesz és a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság vesz részt. Beszélt arról is: a kormánypárt az eszközöket az EU-val fizetteti ki, miközben „horribilis áron veszi meg azokat, és a haverok irgalmatlan pénzeket keresnek rajta”.

A Gondosóra-program 2022 tavaszán indult el. A 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.