magyar nagykövet;Jair Bolsonaro;

A magyar nagykövetségre menekült Jair Bolsonaro volt brazil elnök, miután a puccskísérlet vádja miatt elkobozták az útlevelét

Három napon át élvezhette a magyar vendégszeretetet, segítettek neki a felelősségre vonás megúszásában.

Négy nappal útlevele elkobzása után Magyarország brazíliai nagykövetségén kapott menedéket air Bolsonaro korábbi elnök - írja a New York Times .A cikket Magyar Narancs szemlézte.

Az amerikai lap és videófelvételek alapján állítja, hogy a politikust a magyar nagykövet, Halmai Miklós és két biztonsági őr is várta. A volt brazil elnök  aztán két napig ott is maradt a nagykövetségen, kijátszva ezzel a nyomozást. Ez azért volt fontos, mert a misszió épületébe nem mehettek be a brazil rendőrök letartóztatni a volt elnököt Jair Bolsonaro 2024. február 12. és 14, hétfő és szerda között tartózkodott a magyar követség épületében. Az érkezése utáni két órában többször is látható volt, ahogy elsétálnak a biztonsági kamerák előtt: A politikusnak ágyneműt, vizet és egyéb tárgyakat vittek, reggel pedig kávét kapott. 

A magyar diplomaták a február 12-14. időszakra hazaküldték a nagykövetség brazil munkatársait, sőt, azt mondták nekik, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon.

Magyarország  brazíliai nagykövetsége a fővárosban, Brasíliában van, amihez képest a Magyar Narancs azt írja, hogy Jair Bolsonaro Sao Paulóban menekült a magyar misszió épületébe, ezt pedig a nagykövetség egyik munkatársa is megerősítette. Sao Paulo Brazília legnagyobb városa, ahol magyar főkonzulátus működik.

Jair Bolsonaro útlevelét 2024. február 8-án kobozták el a brazil hatóságok a vád miatt, hogy puccsot kísérelt meg, miután 2022. október 30-án elveszítette az elnökválasztást a jelenlegi elnökkel, Luíz Inácio Lula da Silvával szemben. A megméretés után Jair Bolsonaro hívei országszerte útblokádokat emeltek, 2023. január 8-án megrohanták a brasíliai törvényhozás épületeit. A tömeget csak a nemzeti gárda tudta megfékezni, százakat tartóztattak le a zavargások. Az eset kísértetiesen hasonlított a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i halálos ostromára, Jair Bolsonarót pedig a brazil legfelsőbb bíróság 2023. június 30-án attól is eltiltotta, hogy nyolc évig politikai megméretéseken induljon.