tenisz;Marozsán Fábián;

„Most már nemcsak tudják, ki az a Marozsán Fábián, hanem félnek is tőle a riválisok”

Marozsán Fábián rengeteget fejlődött abban, hogy nehéz helyzetből is képes a maga javára fordítani mérkőzéseket - nyilatkozta a Népszavának Köves Gábor, a magyar Davis Kupa-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

„Most már nemcsak tudják, ki az a Marozsán Fábián, hanem félnek is tőle a riválisok” – nyilatkozta a Népszavának Köves Gábor, a magyar férfi Davis Kupa-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A televíziós szakkommentátorként is tevékenykedő Köves kiemelte, a Miamiban zajló keménypályás tenisztornán kiválóan szereplő Marozsán játéka egyre inkább kezd összeállni, már a negyedik ATP 1000-es viadalon van ott legalább a nyolcaddöntőben, ami óriási fegyvertény, különösen azért, mert egy éve sincs ezen a szinten.

„Decemberben betegeskedett, emiatt nem igazán tudott felkészülni a szezonra, ez látszott a teljesítményén, saját magával sem volt megelégedve. De kezdi utolérni magát, olyan mérkőzéseket nyer meg, amelyek az év elején talán nem mentek volna neki. Most már stabilan jönnek az eredmények, a legjobb tornákon jut be a harminckettőbe, tizenhatba, ez azt jelzi, hogy képes lehet még előrébb kerülni a világranglistán” – véli Köves.

„Ha továbbra is fejlődik mentálisan és fizikálisan, valamint az adogatójátékában jobban ki tudja használni a 193 centiméteres magasságát, több direkt pontot nyer a szervából, akkor még inkább félni fognak tőle az ellenfelei, mert az alapvonaljátéka egészen kivételes. Emellett az ejtéseket is bevállalja és a röptéje sem rossz. Persze lehet és kell is tovább fejlődnie. A lényeg a motiváció és ez meg is van benne” – tette hozzá a korábbi DK-kapitány.

„Talán néha túlságosan is higgadtnak tűnik a mérkőzésein, de az érzelemnyilvánítás hiánya erősség is, hiszen így jobban tudja értékelni a helyzetét. Rengeteget fejlődött abban, hogy nehéz helyzetből is képes a maga javára fordítani mérkőzéseket, ami mindenképpen mentális erejét is mutatja.”

Köves Gábor hangsúlyozta, ezen a szinten egy meccsen mindenki képes jól játszani, azonban nem könnyű huzamosan megtenni mindezt, pláne napról napra egyre erősebb riválisok ellen.

„A jó fizikum és a sérülésmentesség azt eredményezheti, hogy innen is feljebb tud majd jutni. Bőven kiemelt lehet majd a Grand Slam-tornákon. A célokat magasra kell tenni, de türelmesnek kell lenni.”

Marozsán Fábián – aki előbb az Aleksandar Kovacevicet, majd a hatodik helyen kiemelt dán Holger Runét, illetve Alexei Popyrint is búcsúztatta – negyedik fordulós mérkőzését is megnyerte az éjjel, három játszmában legyőzte a kilencedik kiemelt Alex de Minaurt. 

A csütörtöki negyeddöntőben az ötödik kiemelt német Alexander Zverev vár rá.

A hite, az akarata átvitte a holtponton

Balázs György, Marozsán edzője az Alexei Popyrin elleni mérkőzést követően úgy fogalmazott, az ausztrál játékos legyőzése majdhogynem többet ér a Holger Rune elleni sikernél.

„Nagy küzdelem volt, Fábi nagyon nagy önfegyelemről tett tanúbizonyságot a pályán. A második játszmában már nem is volt kérdés, hogy meg tudja csinálni, időnként a játéka színvonala meg is közelítette azt, amit vasárnap láttunk tőle. A körülmények sem olyanok voltak, mint előző nap, kisebb pályán játszottak, semmilyen körülmény nem vetítette előre, hogy könnyen tud majd erőt meríteni magából, illetve mozgósítani a maradék energiáit bő fél nappal a nagy diadal után. Szinte nagyobb dolognak tartom, hogy ezúttal is nyert. Úgy érzem, sikerült végre az agyába ültetni, hogy hinnie kell magában, mert nem mondható egyszeri csodának az, amit tavaly Rómában, majd Sanghajban, aztán idén Indian Wellsben és itt Miamiban is elért. Jobb teniszező, mint Popyrin, mondtam neki, hogy ha űzi, hajtja, mozgatja, és folyamatosan védekeznie kell, akkor be fogja őt darálni – így is lett, a hite, az akarata átvitte a holtponton” – összegzett a szakember.