Orbán-kormány;lopás;szerzői jog;plakátkampány;

Megszólalt a Dead Kennedys, egyszerű lopással vádolja Orbán Viktor embereit

A CÖF lazán megsértette mind a világhírű amerikai punkegyüttes, mind a fotósa szerzői jogait.

Egyhangúlag lopással vádolja „Orbán Viktor embereit” a Dead Kennedys három tagja is azután, hogy kiderült, a finoman szólva Fidesz-közeli civil szervezet, a CÖF a világhírű amerikai punkzenekaról készült ikonikus 1980-as fotót használta fel az ellenzéket lejárató legutóbbi plakátkampányához. Az eredeti felvétel kedvéért a punkegyüttes tagjai olyan ingbe bújtak, amelyre a dollárjelet fújták fel. Ezeket a dollárjeleket a CÖF plakátjain most az Orbán-kormány megbélyegző jelzője szerinti „dollárbaloldal” politikusai, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter viseli. 

Az ügyben először, még múlt szerdán a Dead Kennedys egykori énekese, Jello Biafra nyilatkozott először. Tőle Seres László publicista kérdezte meg, hogy az Orbán-kormány kért-e engedélyt a fotó felhasználásához. A válasz így náz ki: „Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre! NEM, egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán Viktor vagy a pártja ezt felhasználja!!! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta rezsimjét bármilyen módon? Igen, egész biztosan megsértették mind a DK, mind a fotós, FStop Fitzgerald szerzői jogait.” FStop Fitzgerald ismert fotós  és könyvkiadó, alkotásai eddig 12 kötetben jelentek meg, dolgozott Stephen Kinggel és Ken Follett-tel.

A 444 ezután elérte a Dead Kennedys két másik tagját, East Bay Ray gitárost és Klaus Flouride basszusgitárost is. Előbbi az ügynöke közvetítésével azt írta: „Nem, ezt a képet a Dead Kennedys és a fotós FStop Fitzgeraldtól lopták el a hatalmon lévő, őrült jobboldali Orbán-tábor emberei. Ha tőlünk lopnak, akkor a magyar néptől is kétségtelenül lopni fognak. Például az ételt, hogy elkerüljék a mérgezést. Az AI-tartalmakra rá kell írni, hogy kinek a munkáját nyúlták le az összetevőkért.” Utóbbi ezt fűzte hozzá: „Semmi semmi jó és minden rossz Orbánban és a kegyetlen politikájában. Támogatjuk az ellenzékét, és dühösek vagyunk, hogy az Fitzgerald-képek plagizálását választotta. Nem akartuk, hogy bármi közünk legyen ehhez. Pont.”

Amúgy elég ironikus, hogy a konzervativizmusára oly büszke Orbán-kormánynak és CÖF-nek éppen egy punkegyüttes fotóját sikerült plagizálnia.Mint nemrég megírtuk, a CÖF a múlt hétig 30 millió forintot költhetett el a plakátkampányra.