oktatás;

Mégis továbbképezné a tanárokat a Belügyminisztérium

A PDSZ az ismeretlen képzésekről szóló tervezet visszavonását követeli.

Az eddigi, hétévenként kötelező továbbképzéseken túl újabb tanfolyamok teljesítését rendelheti el a pedagógusok számára a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter, a kurzusok tartalmát, a résztvevők körét és a teljesítés feltételeit is a tárcavezető szabhatja meg – olvasható az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának kedd délután közzétett módosító javaslatából. Az előterjesztés, amely több más javaslat mellett egy Pintér Sándor által benyújtott törvénymódosító csomagban jelent meg, már a bizottság március 28-ai ülésén is napirendre került, de a bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos információhiányra hivatkozva levetette a napirendről. Az április 2-ai bizottsági ülésen azonban ismét előkerült, a többségében kormánypárti tagokból álló bizottság pedig további kiegészítéseket javasolt.

Ugyanakkor az kedden sem derült ki, pontosan milyen célt szolgálnának a miniszter által rendeletileg előírt képzések. 

A módosítójavaslat indoklásában mindössze annyi szerepel, hogy a pedagógusok számára egy új képzési formát teremtenének meg a jelenlegi rendszer keretein felül, a pedagógus továbbképzésen kívül, a részleteket pedig majd miniszteri rendeletben határozzák meg. Nem tudtunk meg többet a Belügyminisztériumtól sem, megkeresésünkre annyit közöltek: a törvénymódosítás tervezete egy „elvi felhatalmazó” rendelkezést tartalmaz, amely a miniszternek lehetőséget biztosít arra, hogy „indokolt esetben” rendelet kibocsátásával rendeljen el képzést a pedagógusoknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az ismeretlen képzésekről szóló tervezet visszavonását követeli, egyrészt azért, mert az további terheket róna a pedagógusokra, másrészt pedig azért, mert a javaslatról egyáltalán nem egyeztettek az érdekképviseletekkel. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt nyilatkozta, miután a módosító javaslat a pedagógusok törvényi kötelességeihez sorolná a rendeleti úton meghatározott képzéseket, ha valaki nem vesz részt rajtuk, az ellen akár fegyelmi eljárást is indíthatnak majd. Hozzátette: a PDSZ is érdeklődött a köznevelési államtitkárságnál. Azt a tájékoztatást kapták, hogy ha sor kerül miniszteri rendelet kiadására, arról lesz egyeztetés, illetve az államtitkárság szerint a 2020-as Covid-járvány idején is hasznos lett volna, ha a miniszter például a digitális oktatással kapcsolatos online képzéseket rendelhetett volna el a pedagógusoknak.