kitüntetés;Orbán Viktor;Bosznia-Hercegovina;Milorad Dodik;Boszniai Szerb Köztársaság;

Orbán Viktor: A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására

Ha az Orbán-kormány eddigi tevékenységét nézzük, akkor ez valószínűleg azt jelenti, hogy ezután is szórni fogják a térségbe a magyar adófizetők pénzét.

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, a két nép egymásra van utalva - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MTI szerint a boszniai Banja Lukában pénteken, miután átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a többségében szerbek lakta boszniai entitás elnökétől.

A miniszterelnök elmélete szerint az Európai Unióban hiányzik az a felismerés, hogy Európának szüksége van a szerbekre, a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás, nincs egészséges Európai Unió. Hangoztatta, megtiszteltetés a kitüntetés, amely a barátság, a bizalom és jövőbe vetett kölcsönös optimizmus kifejezése is.

Orbán Viktor elmondta, a szerbekkel szembeni nemzetközi politikát méltánytalannak és igazságtalannak tartja, ezért mindig is kiállt a szerbek mellett a nemzetközi politikában. Azt magyarázta, hogy az Európai Unióval sok baj van, „én is naponta harcolok ott”, de ma nincs jobb nemzetközi keret, ahol a nemzetek meg tudnak erősödni, mint az EU. Hozzátette, mindent meg fog tenni, hogy minél közelebb kerüljenek a ma elérhető legjobb nemzetközi kerethez.

A miniszterelnök fontosnak mondta, hogy júliustól Magyarország tölti be az EU soros elnökségét. Ennek jegyében külön csapat foglalkozik Boszniával.

Mint mondta, már régen meg kellett volna születnie a döntésnek arról, hogy Bosznia-Hercegovina és Szerbia az EU tagja legyen, „évtizedeket vesztegettünk el”.

A miniszterelnök szerint egy keleti bővítés lázálma sorolta hátrább a nyugat-balkáni bővítést. Az Orbán-kormány álláspontja az, hogy először ezt a bővítést be kell fejezni, és utána lehet a nehezebb és bonyolultabb keleti iránnyal foglalkozni. Kifogásolta Orbán Viktor azt is, hogy a boszniai ügyekbe külföldről próbálnak beavatkozni (tette ezt úgy, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag mást sem csinál, mint beavatkozik a boszniai ügyekbe a szerb entitás vezetésének magyar közpénzből való pénzelésével - a szerk.). Orbán kijelentette, ezzel a folyamat elveszítheti a dinamizmust, politikai válság alakul ki, és mindez „leértékeli Európa munkáját”. Ha kívülről avatkoznak be, az mindenkinek rossz, Európának is, a szerbeknek is, Boszniának is - magyarázta. A kormányfő hangoztatta, hogy Magyarország nagy jövő előtt álló területet lát a Nyugat-Balkánban, így a boszniai szerb entitásban is, ahol fontos befektetésekre nyílik lehetőség.

Méltatta a miniszterelnök a kétoldalú gazdasági együttműködést is. Kiemelte a már futó mezőgazdasági támogatási programot, valamint a kétoldalú pénzügyi együttműködést. Emlékeztetett arra, hogy pénteken üzleti fórumot is tartanak a két fél között Banja Lukában. Megerősítette, hogy a magyar autópályarendszer érintett szakaszát „pillanatok alatt” átadják a horvát határig.

Méltatásában Milorad Dodik kiemelte, a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén. Kiemelte a két fél barátságát, köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, és hangoztatta, biztos benne, hogy közösen még jobb eredményeket tudnak elérni. Mint mondta, szeretnék az emberek szintjén is erősíteni az együttműködést, azt további területekre terjesztik ki, mint az egyetemi szint, a sport és a turizmus területe.

A boszniai szerb elnök elmondása szerint a magyar állam példakép arra, hogyan kell viszonyulni a családhoz, hogyan kell megtartani a hagyományos társadalmat (Kónya Endre elnöki kegyelemben részesítésével és a bicskei pedofilbotránnyal Dodik persze nem biztos, hogy tisztában volt - a szerk.). Hangoztatta, hogy Európának erős vezetőkre van szüksége, és Orbán Viktor szerinte ilyen. Köszönetet mondott azért is, hogy a magyar kormányfő „igazságosabb világért lép fel”.

Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban tárgyalt Borjana Kristo boszniai miniszterelnökkel, és találkozott a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel - a bosnyák Denis Beciroviccsal, a szerb Zeljka Cvijanoviccsal és a horvát Zeljko Komsiccsal - is. Megbeszéléseik fő témái a magyar-boszniai kétoldalú kapcsolatok és aktuális európai ügyek voltak. Kristo köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy Magyarország határozottan és fenntartások nélkül támogatja Szarajevó európai uniós integrációját, és kérte, hogy folytassák a jó gazdasági együttműködést a két ország között.