Szlovákia;elnökválasztás;Peter Pellegrini;

Peter Pellegrinit választották meg Szlovákia új elnökének

Hatott a háborús riogatás, a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke fordítani tudott a megméretés első fordulójához képest.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 53,12 százalékával, 1 409 255 szavazattal megnyerte a Szlovákiában szombaton megrendezett elnökválasztás második fordulóját. Az első fordulóban győztes Ivan Korčok korábbi külügyminiszter (46,87 százalék, 1  293 709 voks) előtt. A részvételi arány 61,1 százalékon állt meg, ami a legmagasabbnak számít a szlovák elnökválasztások történetében – derül ki a megméretés nem hivatalos végeredményéből.

Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korčok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. Ivan Korčok elismerte, hogy veszített, a leplezetlen csalódással állt a nyilvánosság elé – Megmutatkozott, hogy nemcsak gyűlölet terjesztésével és a szenvedélyek felkorbácsolásával lehet valakiből elnök, de úgy is lehet győzni, hogy a másikból a háború jelöltjét kreálják - célzott az ellene az Orbán-kormány ihletésével indított lejárató kampányra.

- Szeretném határozottak és világosan kimondani, hogy ezt soha nem felejtem el, nemcsak a két fiam, de Szlovákia polgárai miatt sem – idézte a Paraméter a politikust. A Denník N írja is, hogy Peter Pellegrininek a háborús riogatással sikerült fordítania. Közben Peter Pellegrininiek – aki győzelmi beszédében azt ígérte, hogy minden szlovák elnöke lesz – már gratulált a távozó államfő, Zuzana Čaputová és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A választás hivatalos végeredményét vasárnap hozzák nyilvánosságra. Az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.