választások;ellenzéki együttműködés;Magyar Péter;

Barabás Richárd Párbeszéd-társelnök: Miért kéne azzal foglalkoznunk, hogy mit csinál Magyar Péter?

Szó sincs a Párbeszéd bedarálásáról. Nóvum a Demokratikus Koalícióval (DK), valamint a Magyar Szocialista Párttal (MSZP) kötött együttműködés – mondta a Párbeszéd-Zöldek társelnöke a Népszavának adott videóinterjújában. 

Barabás Richárd azt hangoztatta, ez egy nagyon jó, hosszú távú lépés, s örömmel fogadnák, ha csatlakozna hozzájuk a Momentum is. A mostani szövetséget az különbözteti meg a korábbi összefogásoktól, hogy nem egy ad hoc kooperáció: összehangolt építkezésről és alternatívaépítésről beszélhetünk, ami 2026-ig szól. Azt remélik tőle, hogy képesek lesznek megszólítani a hagyományos ellenzéki törzs­szavazókat éppúgy, mint azokat, akik csak lazábban kapcsolódnak a politikához, de zavarják őket a jelenleg tapasztalható szociális igazságtalanságok.

Az EP- és önkormányzati választásról Barabás Richárd elmondta, már győzelemként tudja értékelni, ha az eredmény jelezné, hogy a Fidesz visszaszorulóban van.

A politikus igennel felelt a kérdésre, hogy a három párt szövetségkötésében szerepe lehetett-e Magyar Péter berobbanásának, azt azonban nyomatékosította, együttműködésükben nem Magyar Péter a kulcsszó, hanem az a bizalomvesztés, amely a kegyelmi botránnyal bekövetkezett a kormányzattal szemben. Ő maga nem foglalkozik azzal, hogy kell-e tartani Magyar Pétertől, politikusaiknak az általuk kínált megoldásokról kell beszélniük, nem pedig arról, mit csinál Magyar Péter vagy éppen Orbán Viktor. Ezek erős képviseletét szolgálja a három párt együttműködése is. – Amikor ennyire zűrzavaros a politika, a választók nem az egymással való versengést várják, hanem világos és markáns állítást kérnek, mi lehet az alternatíva – fejtegette Barabás Richárd.

A beszélgetésből az is kiderül még, miért gondolja a Párbeszéd-Zöldek társelnöke, hogy fejlődik pártja, miközben a felmérések szerint sosem álltak 2 százalékos támogatottság felett, de az is, egyetért-e azzal, hogy az ellenzék kiengedte a kezei közül a kegyelmi botrányt és mitől tartja hatásos üzenetnek a három párt együttműködését.