Orbán-kormány;Fidesz;ellenzék;tüntetés;önkormányzati választások;lejáratás;Szentpéteri Nagy Richard;EP-választások;Magyar Péter;

Szentpéteri Nagy Richard: Egyelőre viszi a lendület Magyar Pétert, ám rejt politikai kockázatokat a választáson induló párt megjelenésének halogatása

A politikai elemző szerint azért jelentett be május első vasárnapjára újabb tüntetést, mert bízik benne, addigra tisztázódnak ezek a kérdések, ám a dátumválasztás nem túl szerencsés.

– Szerencsés lett volna bejelenteni múlt szombaton, melyik párttal megy neki az európai parlamenti választásnak, ennek elmaradása ugyan nem hiba, de mindenképpen hendikep. Mert ha lenne pártja, akkor mellette már más tagok, arcok is ismertek lennének, s nem az ő egyszemélyes show-ja lenne a mozgalom, melyet gründolt – mondta lapunk érdeklődésére Szentpéteri Nagy Richard arról, hogy továbbra sem ismert, pontosan miként váltaná voksokra a támogatásokat a NER-nek hátat fordító ügyvéd.

Az európai parlamenti választáson (EP) – mint arról már írtunk – Magyar azért nem tud saját alapítású párttal indulni, mert a törvény szerint a voksoláson csak azok a szervezetek vehetnek részt, melyek a választás kiírásának pillanatában hivatalosan be voltak jegyezve. Mivel Sulyok Tamás államfő március 12-én jelentette be, hogy június 9-én kell majd az urnákhoz járulni az uniós, illetve az önkormányzati voksoláson, Magyar Péternek pedig még mindig nincs bejegyzett szervezete, így csak már egy létező formációhoz csatlakozva méretheti meg magát. A lehetőség adott, hiszen tavaly év végén közel 200 párt rendelkezett bírósági bejegyzéssel, s bár közülük 52 ellen valamiféle eljárás zajlott, még mindig csaknem másfélszáz szervezet működik. Ezek közül jónéhányat ugyan a kampányfinanszírozások megszerzéséhez és lenyúlásához hoztak létre, de a megannyi kamupárton túl is akadnak olyanok, melyek neve nem kapcsolódik korábbi választási botrányokhoz. Más kérdés, Magyar meg tud-e egyezni velük, illetve sikerül-e elérnie, hogy saját mozgalma, a Talpra, Magyarok! is helyet kapjon a szervezet nevében?

– Ez csak technikai kérdés 

– állította Szentpéteri Nagy Richard. – Magyar Péter és követői belépnek a pártba, majd egy választmányi gyűlésen vagy kongresszuson úgy alakítják a személyi pozíciókat és az elnevezést, ahogy akarják.

Az elemző szerint ugyanakkor kockázatokat is rejt a párt hiánya, mert bár egyelőre viszi a lendület Magyart, nagyon aktív, hosszú távon ez rizikós, hiszen egyedüli döntéseket hozva nagyobb a hibalehetőség, ráadásul az emberek arra is kíváncsiak, kik állnak mellé, kik lesznek például az EP-listájuk második, harmadik, negyedik helyén, mivel, miután Magyar kijelentette, ő nem megy Brüsszelbe, utóbbiaknak van sanszuk, hogy EP-képviselők legyenek. A választásokig hátralévő két hónap amúgy elég egy ilyen lendülettel és ismertséggel induló párt felépítéséhez, igaz, hibák esetén a teljes amortizálásához is.

Magyar Péter vélhetően azért jelentett be május első vasárnapjára újabb tüntetést, mert bízik benne, addigra tisztázódnak ezek a kérdések, ám a politikai elemző szerint a dátumválasztás nem túl szerencsés.

– A vasárnap nem tüntetésnap, arra sokkal jobb a szombat, ráadásul anyák napja is lesz, valamint az Élet menetét is akkor tartják – mondta.

– A tét pedig óriási: ha nem sikerül legalább annyi embert az utcára vinni, mint múlt szombaton, az bizony komoly presztízsveszteség. 

Ráadásul egy újabb demonstráció meghirdetése ötlettelenségre vall, lehetne másfajta rendezvényt is meghirdetni, s azt megtölteni tartalommal. Ugyanilyen átgondolatlanul bedobott ötlet az országjárás meghirdetése, hiszen az EP-választásokra erre semmi szükség, az önkormányzati szempontjából pedig kevés az idő. Az országjárásra, ha tényleg életképes lesz a szervezete, bőven ráér: a júniusi voksolás után lesz rá csaknem két éve.

Szentpéteri Nagy Richard szerint Magyarnak nem is kellene érdemben foglalkoznia a helyhatósági választásokkal, maximum néhány olyan helyen, ahol egy esélyes, pedigréjében megfelelő, helyi civil szervezet mellé tud odaállni. Ami persze újabb konfliktushelyzetet teremthet a településeken egymással már megegyező, illetve támogatásukkal már valamelyik jelölt mögé beállt ellenzéki pártokkal, melyek közül a DK már a szombati tüntetés előtt is „kóstolgatta” Magyart, aki a hétvégén keményen visszavágott, mire Gyurcsányék egyértelműen „beleálltak”.

– A DK-nak korábban nem kellett volna vele foglalkoznia, a szombaton történtek után viszont reagálnia kellett – vélte a politikai elemző. – Ezzel együtt, miután a DK az EP-választásokra megegyezett az MSZP-vel és a Párbeszéddel, vagyis stabilizálta a baloldali szavazatokat, Magyar rájuk kevésbé veszélyes. A Momentum és a Kutyapárt viszont nagyot veszíthet, hiszen ellenzéki oldalról az ő táborukat tudta Magyar a leginkább megszólítani, s ha a tendencia folytatódik, előfordulhat, hogy egyikük sem tud képviselőt Brüsszelbe küldeni. És persze a kormánypártok is aggódhatnak, a kegyelmi ügy komoly veszteséget jelentett számukra, ráadásul fellépésében, retorikájában Magyar Péter abszolút „fideszes”, így további Fidesz-KDNP-s szavazókat állíthat maga mellé. Az önkormányzati választás után pedig még nagyobb darabot hasíthat ki a kormánypárti bázisból, ugyanis cseppet sem valószínűtlen, hogy igazat mond, amikor azt állítja, hogy sok kiábrándult fideszes potentát csak azért nem állt most mellé, mert a választásokon akkor nem tudnának indulni, ám miután pozíciót szereznek, felsorakoznak mögé.

Nem véletlen, hogy a kormánypárti propaganda hetek óta össztüzet zúdít Magyarra, ám az összehangolt attaknak egyelőre nincs látványos eredménye, jelenleg csak a lemorzsolódások csökkentésére elegendő az erre elköltött sokszázmillió forint.

– Egyelőre a korábbi sémák szerint zajlik a lejárató kampány Magyar Péter ellen, s biztos, hogy a következő két hónapban is ő lesz az elsődleges célpont – mondta Szentpéteri Nagy Richard. – Anyagi gátja biztosan nem lesz a lejáratásának, inkább a hatékonysága kérdéses, illetve, hogy milyen új elemet tudnak bevetni ellene. A DK és Magyar hétvégi összecsapása például elveheti a másoknál bevált „összegyurcsányozás” élét, de bizonyosan akad majd új ötlet is. És persze ellenzéki oldalról is érhetik újabb támadások, a Momentumnak például mindenképpen fel kell mutatnia valami markáns különbséget Magyarral szemben, ha nem akarja, hogy a szavazói teljesen átvándoroljanak, felborítva ezzel nemcsak az EP-, de a helyi önkormányzati erőviszonyokat is.

Türelmesek, de konkrétumokat remélnek a szimpatizánsok

Eleinte hiányérzetem volt, hogy miért nincs több konkrétum, Magyar Péter új dolgot nem igazán mondott. Aztán rájöttem, ez direkt van, tudatos lépés, hogy nincs még szó például a párttá alakulásról, hiszen mindent majd akkor, amikor ideje van, ahogy Péter is mondta – tette világossá Judit, aki a fővárostól 230 kilométerre fekvő Felsőrákosról, férjével utazott a szombati budapesti tüntetésre, hogy bár várták a választási párt megnevezését, szerintük nem tragédia a bejelentés késése.

Hozzá hasonlóan vélekedtek más, távolról érkezett demonstrálók is.

– Fokozatosan érkeznek az információk, azaz május 5-én, az anyák napjára hirdetett tüntetésen már biztosan több konkrétumot lehet majd tudni Magyar Péter terveiről. Anyák napján újra ott a helyünk! – jelentette ki László, pedig nem a szomszédból utazott a megmozdulásra: Svájcból érkeztek, autóval, ráadásul három generációt is magával vitt a szombati tüntetésre. Arról, hogy maradt-e benne hiányérzet, úgy fogalmazott: Jó lett volna a Himnuszt és az Egy vérből valók vagyunk című dalt közösen elénekelni.

„Több százezren álltunk ki a nemzetünkért, és ez nagyon jól esett” – lelkendezett Márton, aki egy észak-európai országból tért haza a tüntetés miatt. Elégedett volt az elhangzott beszédekkel, és ha teheti, az EP-választáson Magyar Péter jelöltjére szavaz majd – feltéve, ha lesz addig pártja. „Azt remélem, hogy Magyar Péter nem lesz egy újabb kudarc, mint két éve Márki-Zay Péter, bízom benne, hogy vele igazi változást tudunk elérni” – tette hozzá a fiatalember, aki úgy tervezi, hogy a következő demonstrációra is hazajön.

Viola néhány éve Gyöngyös mellett él, férjének reklámügynöksége van. Szerintük jó, hogy nem hangzott el felelőtlen ígéret, elhamarkodott kijelentés. „Szakmai szemmel kissé karcsúra sikeredett az esemény, a hangosítás nagyon gyér volt, a sarkon túl nem lehetett szinte semmit hallani, a kivetítő képei Power Pointos megoldásoknak tűntek, ebből is látszik, hogy nem pénzeli őt senki” – magyarázta Viola. De kiemelte: nagyon pozitív és fantasztikus élmény volt, főként hogy egy ekkora, – mint fogalmazott – „félmilliós tömeg” ilyen barátságosan tudott viselkedni. Úgy vélte, idáig minden jól alakul, és ígérte, ők maguk is tesznek azért, hogy a lendület ne vesszen el: „Mi biztosan segítünk Péternek: próbáljuk a billegőket meggyőzni, ismerősökkel szívesen beszélgetek, mert változás kell, ez egyértelmű. Jó volna több embert mögötte látni, ismerteket is, ők talán még nagyobb húzóerővel bírnának. Ahogy Péter mondta: ő csak az elindító, véletlenül került ebbe bele, emberekre van szükség. Tervezzük, hogy megírjuk neki: szerintünk szakértők kellenének a fontosabb ágazatokba, például oktatás, egészségügy, olyanok, akik meggazdagodás és lopás helyett változást akarnak és értenek is a saját területükhöz.” - KRAUSZ VIKTÓRIA