per;gyermek;háziorvos;oltásellenesség;járványügyi szabályok;

Oltásellenes szülők tömegesen perlik a háziorvosokat, már a járványügyi biztonságot is veszély fenyegeti

Áltudományos narratívákkal akarják alátámasztani a konteókat, holott a kutatások eredményei egyértelműek. 

Rengeteg per indul azok ellen a háziorvosok ellen, akik nem hajlandók olyan igazolást kiállítani a szülőknek, amelyekkel a szülők aztán megtagadhatnák a gyermekkorban kötelező védőoltásokat - írja a Telex.

A portálnak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt írta, az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek érzelmekre hatva, a pánikkeltés és bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Hamis információkat terjesztenek és a jogrendszer intézményein keresztül igyekeznek megtámadni a védőoltási rendszert.

Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra - mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. A szervezet tájékoztatásában arról ír, hogy nem csak polgári jogi eljárásokat indítottak, de büntetőfeljelentést tettek egyes esetekben a házi gyermekorvos ellen foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt. A procedúra miatt a gyermek oltása is halasztódik, ami pedig már a járványügyi biztonságot is veszélyezteti. 

Az oltásellenesség a koronavírus-járvány alatt ütötte fel a fejét, holott kutatások bizonyítják: a kötelező gyerekkori oltások csökkentik az oltással megelőzhető betegségek előfordulását a kötelező jelleg bevezetése előtti helyzethez képest.

A jogi eljárások eredménye egyébként már most borítékolható, mivel az Alkotmánybíróság már a kétezres években megvizsgálta a védőoltások alkotmányosságát és nem találtak benne semmi kivetnivalót.