igazságszolgáltatás;gyermekvédelem;pedofília;Igazságügyi Minisztérium;Kónya Endre;kegyelmi botrány;

Tuzson Bence tárcája olyan uniós elismerésről számolt be, ami a gyermekbarát magyar igazságszolgáltatást dícsérte

A bicskei gyermekotthon bántalmazott lakói valószínűleg nem osztanák a kormány lelkesedését.

Érdemes lenne leellenőrizni az Igazságügyi Minisztériumban, hogy nem szakadt-e le valahol a plafon, miután az MTI-ben a következő címmel jelent meg a Tuzson Bence vezette tárca közleménye: Uniós elismerés a gyermekbarát magyar igazságszolgáltatásnak.

A közleményben azt írták, Magyarországot felkérték, hogy partnerországként működjön közre az Európai Unió és az Európa Tanács közös projektében, „a gyermekbarát igazságszolgáltatás terén elért eredményeinek köszönhetően”. Az Európa Tanács 46 országa közül mindösszesen három, köztük Magyarország vesz részt partnerként ebben a projektben - tették hozzá.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a joggal, jogi eljárásokkal akár tanúként, félként, érdekeltként, elkövetőként vagy sértettként kapcsolatba kerülő gyermekek hatékonyabb védelméhez. A program segíti a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutatás aktualizálását, a jó gyakorlatok és új, gyermekközpontú jogi megoldások kidolgozását - közölte a tárca.

A sikerjelentés szerint mindez azt jelenti, hogy Magyarország véleménye és meglátásai meghatározóak lesznek és beépülnek az európai jogszabályokba.

„Ez nagy elismerés és pozitív visszajelzése annak, hogy a magyar gyermekbarát politikát Európa-szerte követendő példának tartják” - jelentették ki. A 2024 januárjában indított 27 hónapos projekt szorosan kapcsolódik az EU Gyermekjogi Stratégiájához és egyike az Európa Tanács gyermekek jogairól szóló stratégiája (2022-2027) részeként megvalósítandó projekteknek - írták.

Az Orbán-kormány mindezzel képes volt alig több mint két hónappal azután fényezni magát, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter belebukott abba, hogy kegyelmet adtak a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó igazgatóhelyettesnek, Kónya Endrének.