mérgezés;Kisvárda;kórházi ellátás;dolgozók;baromfifeldolgozó;ammóniaszivárgás;

Ammóniamérgezés miatt 14 ember került kórházba a kisvárdai baromfifeldolgozó üzemből

A rendőrség vizsgálatot indított, ám pénteken újabb hat embert vittek el mentők a gyárból, egyelőre nem tudni, milyen panaszokkal.

A Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó daraboló részlegében egy meghibásodott hűtőrendszerből került a levegőbe csütörtökön késő este az ammónia, amelynek belégzése 14 embernél okozott enyhe mérgezést – derült ki az RTL Híradó péntek esti riportjából. Elhangzott, az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, őket mentővel szállították a kisvárdai, illetve a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályára, de többségük már hazamehetett.

Az RTL szerint amikor észrevették, hogy baj van, mindenkinek azonnal el kellett hagynia az épületet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette a történteket. Tájékoztatásuk szerint vélhetően technológiai meghibásodás okozta műszaki hiba miatt áramlott ki az ammónia az üzemben. A kiérkező szakemberek megszüntették a szivárgást, a már kijutott ammóniát vízzel hígították, majd átszellőztették a csarnokot. Lakott területet nem veszélyeztetett a gáz, amely súlyos esetben tüdőkárosodást, akár halált is okozhat.

A Master Good Kft. vezetői a televízió megkeresésére nem válaszoltak. A rendőrség csak annyit közölt, vizsgálják, hogy mi történt csütörtökön. Azonban az RTL Híradó úgy értesült, péntek délután ismét mentőknek kellett kiszállniuk a helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint most hat embert vittek kórházba, azt egyelőre nem tudni, milyen panaszokkal.