Irán;kudarc;Izrael;háború;támadás;

Irán kudarcot vallott, de regionális háború veszélye nem múlt el

Az Izrael elleni első közvetlen iráni támadást, nemzetközi segítséggel sikerrel verte vissza az izraeli haderő. 

A zsidó állam történetében először indított közvetlen támadást Izrael ellen Irán. A szombat éjszakai nagy volumenű kombinált rakéta és dróntámadás azonban teljes fiaskónak bizonyult, a példátlan, 330 drónból, robotrepülőből és ballisztikus rakétából álló iráni rohamot néhány órán belül visszaverte Izrael. A zsidó állam hadereje széles nemzetközi támogatást élvezett a teljes közel-keleti biztonságát leginkább fenyegető, a térség legfőbb terrorcsoportjai és iszlamista fegyveres milíciái főszponzorának számító Iránnal szemben, az Egyesült Államok légiereje mellett a brit, a francia, sőt a jordán légvédelem is besegített. Ezen túlmenően minden szomszédos ország időben lezárta légterét, ezúttal Izraelnek nem kellett attól tartania, - mint oly sokszor történelme során -hogy a szomszédos államok is bekapcsolódnak az ellene indult támadásba. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a lövedékek 99 százalékát elfogták, robotrepülők és drónok nem jutottak be az izraeli légtérbe, azokat már a szomszédos országok légterében semlegesítették, különösebb infrastrukturális károk és emberéletvesztesség nélkül.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik képviselője az izraeli médiának nyilatkozva vasárnap azt mondta, az iráni támadás „magasabb színtű” volt, mint amire eredetileg számítottak, az ezzel szembeni sikeres védekezés pedig a ,,világ egyik legösszetettebb légvédelmi eseménye” volt. Nyilván ebben a sikerben szerepe volt annak is, hogy az iráni támadásra április elseje óta, az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni izraeli légicsapás óta számítani lehetett. Izrael ekkor megsemmisítette az iráni Forradalmi Gárda szíriai műveleti központját, amely a diplomáciai testület épületében működött, a támadásban pedig több katonai vezetőt ölt meg. Hosszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón közölte: Irán 72 órával korábban értesítette szomszédait a támadásról.

A perzsa állam ugyan jogos önvédelemre hivatkozik, arra, hogy támadása csupán válasz Izrael iráni célpontokra mért csapásaira, a nemzetközi közösség egyértelműen elítélte az iráni agressziót és állást foglalt Izrael szuverenitásénak és biztonságának védelmében.

A regionális eszkaláció veszélye azonban továbbra is a levegőben lóg. A teheráni rezsim azt állítja, a szombat esti támadás csak az első lépés volt, lesz még hathatós válasza Izraellel szemben. Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat is, hogy térségbeli bázisaira mér csapást, ha beavatkozik Izrael oldalán. Washington azonban egyértelművé tette ezúttal is, hogy bár sziklaszilárdan kiáll Izrael védelmében, nem kíván közvetlen részese lenni a konfliktusnak.

Az aligha valószínűsíthető, hogy a Irán nemsokára újabb közvetlen támadást indít a zsidó állam területe ellen, a szombati offenzíva is csak a nyilvánvalót mutatja, vagyis hogy presztízskérdés volt számára a támadás, de valójában tart egy olyan háborútól, amelyben Izrael mellett az amerikai és más nyugati katonai hatalmakkal kerülne szembe. 

Iránnak a térségben, az általa finanszírozott milíciákon és terrorszervezeteken túl nincs szövetségese, az orosz „nagytestvér” saját háborújával van elfoglalva, Észak-Korea nyílt vagy Kína esetleges burkolt segítsége pedig kevés lenne a sikerhez.

Izrael is tovább feszítheti a helyzetet, amennyiben egy látványos viszontválaszra szánja el magát. A New York Times ugyan azt írta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök csak Joe Biden amerikai elnök kérésére fújta le az azonnali izraeli légicsapást Irán ellen Ilyen horderejű kérdésekben a szúk hadikabinet dönt Izraelben, amelynek a hangadói nem a  bajkeverőnek számító szélsőjobboldali  miniszterek, hanem Netanjahu mellett a kimért Joáv Gallant védelmi miniszter, valamint Beni Gantz ellenzéki vezér, volt védelmi miniszter és volt hadügyminiszter dönt. Utóbbi  a háborús kabinet ülése előtt a média képviselőinek egyértelműen azt mondta: „Izrael választ fog adni a tömeges rakéta- és dróntámadásokra, amikor eljön az ideje. … Regionális koalíciót fogunk létrehozni, és a számunkra megfelelő időben fogjuk meghatározni az árat, amelyet Irán fizetni fog". Joáv Gallant szavai is ezt erősítették. A védelmi miniszter azt hangsúlyozta, Izraelnek most „lehetősége van stratégiai szövetséget kötni Irán ellen”, és ez afelé mutat, hogy ezt a lehetőséget ki is akarják használni a nukleáris bombára áhítozó, Izrael megsemmisítésére célként kitűző irányi rezsim megfékezésére.