elemzés;XII. kerület;előválasztás;Magyar Kétfarkú Kutya Párt;Kovács Gergely;

„Nem elég viccesen beszélni, az ellenzék szavazóit is meg kell győzni”

A Kutyapárt próbálja viccpárti jellegét levedleni, ám az ellenzék szavazóit is meg kell győznie – fogalmazott lapunknak Kovács Gergely előválasztási győzelme után Nagy Attila Tibor politikai elemző. Most a Belvárosban küzdenek a jelöltek.

„Az a nem mindennapi helyzet állt elő, hogy egy egykori kábítószer fogyasztó (saját bevallása szerint elterelésen is járt) viccpárti elnök hívja ki a hagyományos elithez tartozó fideszes jelöltet június 9-én” – értékelte lapunknak Nagy Attila Tibor politikai elemző a vasárnap zárult XII. kerületi előválasztás eredményét. Azon ugyanis a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke, Kovács Gergely győzött, így ő lesz a fideszes Fonti Krisztina jelenlegi alpolgármester legfőbb ellenfele.

Az eredményen Nagy Attila Tibor nem lepődött meg. Szerinte Kovács Gergely elég ismert személy a kerületben, országos szerepléseiben is mindig hivatkozik a Hegyvidékre, ahol sikerült egy hálózatot is kiépítenie. „A Partizánon folytatott vitában ő volt a legjobb, neki volt a legnagyobb rálátása a kerületi ügyekre, ő volt a legmeggyőzőbb. Érdemi munkát már végzett eddig is, feltárt fideszes telekspekulációs és közbeszerzési ügyeket, nem csak annyit tud mondani, hogy fúj fideszes kerületvezetés. Ráadásul a budai kerületekben a Fidesz ’22-ben veszített, azóta érdemben csökken a támogatottságuk, így igazából nem meglepő, hogy megnyerte az előválasztást” – magyarázta Nagy Attila Tibor.

A XII. kerületben 44 ezer 547-en jogosultak voksolásra, most 14 százalékuk nyilvánított véleményt, ami magas részvételnek számít az előválasztáson. A 6275 szavazat 61,11 százalékát Kovács Gergely kapta, azaz 3829 voksot, Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület civil jelöltje 1276-ot, a momentumos Farkas Csaba korábbi kerületi rendőrkapitány, akit a DK és a Zöldek is támogattak, 1161 szavazatot gyűjtött. A Kutyapárt állíthat jelöltet a 12 egyéni önkormányzati választókerületből nyolcban.

Izgalmasnak ígérkezik a hegyvidéki küzdelem. Február végén derült ki, hogy Pokorni Zoltán, aki 2006 óta a kerület polgármestere, négyszer választották újra, és az egyik legnépszerűbb fideszes politikus, visszavonul és a júniusi önkormányzati választáson helyettese, Fonti Krisztina indul majd a polgármesterségért. A politikai elemző emlékeztetett: Kovács Gergely 2019 óta önkormányzati képviselő a kerületben, 2022-ben már indult az országgyűlési választáson, akkor több mint kétezer szavazatot kapott, most jóval többen voksoltak rá, ami önmagában szép eredmény, de ennél sokkal többet kell összegyűjtenie júniusban. „Azt nem tudni, hány fideszes szavazó vett részt az előválasztáson, ami azért lehet érdekes, mert befolyásolhatja az előválasztás eredményét, ha az ellenfél hívei az általuk gyengébbnek vélt jelöltre tömegesen szavaznak” – vélte az elemző. Az előválasztás előtti időszak sem volt eseménytelen: a Kutyapárt többsége nem is akart beszállni a megmérettetésbe, ezért Kovács és a másik pártelnök, Döme Zsuzsanna le is mondott tisztségéről, majd ezt gyorsan visszavonták, és egy újabb szavazáson már a párt is beállt az előválasztásba. A kampányhajrában azt állította a Kutyapárt és Visi Piroska, hogy a momentumos induló, Farkas Csaba hívogatja a szavazókat és leveleket is küld nekik. Ezután a Kutyapárt egy momentumos belső levelet is előhozott, amely szerint a mozgósításban résztvevőket arra kérték, hogy híreszteljék el: Kovácsot még június 9. előtt letartóztatják, tehát nem érdemes rá szavazni. A Momentum mindezt cáfolta.

A szakértő szerint a Kutyapárt próbálja viccpárti jellegét levedleni, ám az ellenzék szavazóit is meg kell győznie, amihez „nem elég viccesen beszélni”. Fontos kérdésből több is van: mit várnak el a választók egy polgármestertől, és ehhez mennyire illeszkedik Kovács Gergely megjelenése, öltözködése, viselkedése, stílusa; komolyan tudják-e venni őt a választók és ő maga a polgármesterséggel járó feladatokat, és vajon a DK- és Momentum-szavazók éles helyzetben szavaznak–e rá? „Ráadásul Kovácsnak a Momentummal és a DK-val nem felhőtlen a viszonya, kérdés, hogy a helyi ellenzéki politikusok komolyan dolgoznak-e majd Kovács Gergely győzelméért”.

Az is előfordulhat – mondja Nagy Attila Tibor –, hogy nyilvánosan azt mondják, elfogadják, de csak félszívvel kampányolnak neki. Erre volt már példa Márki-Zay Péter esetében is. A polgármester megoldóember, aki el tud intézni helyi ügyeket, megold problémákat. Reggeltől estig tartó, komplex, hivatali feladatkör, öt éven keresztül. Kovács Gergelynek ehhez ugyan van már némi felkészültsége, de egy ilyen laza öltözékű emberről vajon elhiszik-e, hogy képes felnőni a feladathoz. Ebben véleményem szerint fejlődnie kell. Ráadásul a sértődékenység nem fér össze ezzel a poszttal – utalt a politikai elemző Kovács majdnem kilépésére a pártból. „Ha meg is nyeri a júniusi választást, a képviselőtestület összetétele kérdéses. Ha az egyéni választókörzetekben a Fidesz jól szerepel, akkor Kovács Gergelynek polgármesterként egyensúlyoznia kell, és a többséget megszereznie előterjesztésről előterjesztésre. Mindehhez rengeteg kompromisszum és politikusi képesség is kell. A Kutyapártnak nagy dolog lenne, ha egy fővárosi kerületnek polgármestert adna, országosan is ismertté válna. Ha azonban botrányokba keveredik, az nyilván a pártjának is árt. Számos akadályt látok, hogy polgármester legyen, nagy bravúr lenne, ha sikerülne – értékelte a helyzetet Nagy Attila Tibor.

Tegnap egyébként egy másik, a választás szempontjából fontos helyszínen, az V. kerületben kezdődött meg az előválasztás. Ott az a kérdés, ki legyen a regnáló fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója. Az V. kerületben Juhász Péter és Kovács Alex Gábor közül lehet választani. Szavazni személyesen és online hétfőtől csütörtökig lehet.

Szavakban már támogatják

Röviddel az eredmények közzététele után az LMP-s Kendernay János a Facebookon bejelentette: nem indul a júniusi választáson, hanem visszalép Kovács Gergely javára és munkájával támogatni fogja a Kutyapártot és elnökét. (Kendernay nem vett részt az előválasztásban). Farkas Csaba közösségi média oldalán gratulált a Kutyapárt elnökének, támogatásáról biztosította, és Visi Piroska is egy Facebook posztban gratulált és mondott köszönetet szavazóinak.