Irán;Izrael;Orbán Viktor;óvóhely;Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács;

Veszélyhelyzet van, miközben óvóhely nincs

A Honvéd Vezérkar volt főnöke lapunknak azt mondta: nincsenek olyan háborús forgatókönyvek, amelyek miatt közvetlen veszéllyel kellene számolni.

Bár Orbán Viktor az Izraelt ért iráni dróntámadás nyomán súlyos, Magyarországra is leselkedő fenyegetésről beszélt, Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Honvéd Vezérkar volt főnöke lapunknak azt mondta: nincsenek olyan háborús forgatókönyvek, amelyek miatt közvetlen veszéllyel kellene számolni.

A miniszterelnök a hétvégi iráni lépés nyomán úgy fogalmazott: „a támadás azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is”. A videóban Orbán nem tért ki rá, hogy a közel-keleti konfliktus pontosan miért és hogyan jelentene súlyos háborús veszélyhelyzet Magyarországnak. A sokadjára is háborús veszéllyel ijesztgető miniszterelnöki videóra válaszul Magyar Péter a választásra nyilvántartásba vett Tisza Párt alelnöke a Facebookon öt, konkrét katonai természetű kérdést tett fel Orbán Viktornak. Például arról, igazak-e azok a hírek, hogy hazánkban alig néhány százezer emberre elegendő óvóhely áll rendelkezésre és hogy sok magyar településen még a polgári védelmi szirénák sem működnek? Utalt arra is, hogy hazánkban, Európában példátlan módon, két éve háborús veszélyhelyzet van és erre hivatkozással rendeleti kormányzás folyik.

Szenes Zoltán a Népszavának kifejtette: tény, hogy Magyarországon jelenleg az óvóhelyi kapacitások igencsak szűkösek, miután a hatvanas években, a hidegháború idején épült óvóhelyek nagy része megszűnt, illetve felhasználták azokat más célokra. A fővárosban a metrók közül az M2-est elvileg úgy építették, hogy az hermetikusan lezárható, ami önmagában becslések szerint 200 ezer emberre jelenthet egy közvetlen légicsapás esetén menedéket. (Korábban a növekedes.hu és az RTL arra jutott, hogy erre csak a 2-es és a 3-as metró lenne alkalmas, az összesített kapacitásukat 220 ezer emberre tették. Emellett a Budavár alatt lévő Sziklakórház jöhet szóba mint óvóhely.)

A katonai szakértő szerint az óvóhelyek megléte ott fontos tényező, ahol napirenden lehet egy közvetlen légicsapás lehetősége. Így Ukrajnában a háború elején komoly problémát okozott Kijevben az óvóhelyek hiánya és most az Ukrajnához és Oroszországhoz közeli balti államokban lett fontos az óvóhelyek újjáépítésének a kérdése, de nemrégiben az orosz fenyegetésnek rendszeresen kitett Lengyelországban is épp a napokban jelentették be, hogy nekilátnak újjáépíteni az óvóhelyeket. Romániában az ottani védelmi tárca tavaly ősz óta az ukrán határ mellé telepít új légvédelmi óvóhelyeket. Ugyanakkor a NATO védelmi szövetségi rendszerébe tartozó Magyarország esetében – szerencsére – nem kell közvetlen légiveszéllyel számolni.