jelölt;Magyar Péter;TISZA Párt;EP-választás 2024;

Magyar Péter megnevezte jelöltjeit a 2024-es EP-választásra

Ő lesz a listavezető, de nem megy ki Brüsszelbe. Tarr Zoltán református lelkész a harmadik. A többiekről a szavazás dönt, erősek az önéletrajzok.

Megnevezte Magyar Péter azokat a pályázókat, akik közül európai parlamenti képviselőjelölteket küldenének ki a TISZA – Tisztelet és Szabadság Párttal. A kiválasztott jelöltek között 6 nő és 4 férfi van, akadnak köztük ismert személyek is, a bemutatkozások alapján jellemzően több diplomás, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező személyekről van szó.

Az európai parlamenti listát Magyar Péter fogja vezetni, de korábbi elmondása szerint nem megy ki Brüsszelbe. A lista harmadik helyén Tarr Zoltán református lelkész szerepel, akit az április 6-i budapesti tüntetésén elmondott beszéde miatt kirúgtak az állami állásából. A lista második helyére a legtöbb voksot szerző női jelentkező kerül majd, azután szavazatsorrendben érkeznek a többiek.

Varga Judit exférje a YouTube-csatornájára és a Talpra Magyarok honlapjára töltötte fel a jelöltek – Bogdán Csaba, Kulja András, Bujdosó Andrea, Sopov Ildikó, Dávid Dóra, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga, Lakos Eszter, Molnár Dániel és Weisz Viktor – bemutatkozó videóját, a honlapon lehet szavazni.

A jelentkezők közül a legismertebb Kulja András orvos-influenszer, akinek andras.doktor néven 360 ezer követővel rendelkező Tiktok-csatornája van. A sebész-szakorvosjelölt, tudománykommunikációs szakértő és egészségedukációs tartalomgyártóként ténykedő szakembernek 56 500 követős Instagram-csatornája, 21 000 követős Facebook-profilja és 16 900 feliratkozós YouTube-csatornája is van. Angolul és németül beszél, de alapszinten ukránul és oroszul is tud.

Bogdán Csaba végzettségére nézve mechatronikai és orvostechnikai mérnök, jelenleg az emberi gerinc vizsgálatára vonatkozó doktori tanulmányokat folytat, védés előtt áll. Emellett van két bölcsészdiplomája is történelemből és klasszika-filológiából, de ezekből elmondása szerint nem ő volt a legjobb. Az elmúlt években a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Technológiai Parkjának igazgatója volt.

A nagyszalontai születésű Bujdosó Andrea jelenleg vezetőfejlesztési és esélyegyenlőségi tanácsadóként dolgozik, de korábban dolgozott például a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnökeként is. Angolul és románul tárgyalóképes szinten, franciául társalgási szinten beszél.

Sopov Ildikó jogász, ebbéli minőségében pénzügyi technológiai cégeknél és elektronikus hírközlési szolgáltatónál dolgozott, jelenleg szabályozási és termékfejlesztési területeken ténykedik, főleg Bécsben és Barcelonában. 2018 és 2021 között a magyar piac egyik meghatározó távközlési szolgáltatójánál egy átfogó EU-s szabályozás céges megfeleltetési programjában vett részt. Angolul és németül tárgyalóképes szinten, görögül társalgási szinten beszél, az új hobbija a spanyol nyelv.

Dávid Dóra jelenleg a Meta jogtanácsosaként dolgozik Londonban, de gyakornokként és önkéntesként dolgozott már például az Európai Bizottságnak és az ENSZ-nek is. Tanulmányait a londoni King's College-ban és a Cambridge-i Egyetemen végezte, de Erasmus-ösztöndíjjal a Heidelbergi Egyetemen is tanult németül. Angolul, németül és spanyolul folyékonyan beszél, franciául alapfokon.

A beregszászi születésű Gerzsenyi Gabriella jelenleg szabadúszó íróként, őstermelőként és családanyaként határozta meg magát, de korábban 7 évig dolgozott az Európai Bizottságnak, mint Magyarországért és Luxemburgért, kohéziós politikáért és Európai Szemeszterért felelős referense. PhD kutatásait Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen végezte. Tárgyalóképes szinten tud angolul és franciául, középfokon olaszul, alapfokon pedig oroszul és németül is elboldogul.

A jogász és közgazdász végzettségű Kollár Kinga jelenleg is az Európai Bizottságnak dolgozik Luxemburgban, annak gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős főigazgatóságában. Korábban dolgozott a Gazdasági Versenyhivatalnak is, valamint az Igazságügyi Minisztérium uniós jogi vizsgabiztosa is volt még 2014 és 2018 között. Angolul, németül és franciául is felsőfokon beszél, emellett alapszinten spanyolul is tud.

Lakos Eszter Győrben született, ő a milánói Luigi Bocconi Egyetemen szerzett PhD-fokozatot a nemzetközi jog-és közgazdaság területén. Jelenleg a következő EU kutatási- és innovációs (K+I) keretprogramhoz való kapcsolódás stratégiai előkészítőjeként dolgozik, koordinálja az EUAN 51 uniós ügynökséget tömörítő hálózatát. Angolul és olaszul folyékonyan, franciául és németül alapfokon beszél.

Molnár Dániel a Cambridge-i Egyetemen doktorált fizikusként, jelenleg is az egyetemen dolgozik, mint tudományos főmunkatárs. Több évet dolgozott Svájcban is a CERN európai nukleáris kutatóintézetnek. A perfekt angol mellett franciául tud alapfokon.

S végül, de nem utolsó sorban, a tizedik jelölt Weisz Viktor. Ő jelenleg szintén Londonban tevékenykedik, mint a Magyar-Brit Üzleti Szövetség vállalkozási tanácsadója. Szerzett szakmai tapasztalatot Rijádban, Bécsben és Washingtonban is. Felsőfokú tanulmányait főként a londoni King's College-ban és a Cambridge-i Egyetemen végezte, de ösztöndíjasként Dél-Koreában és a Stanford Egyetemen is tanult. Angolul és spanyolul folyékonyan, németül alapszinten tud.

Aki szeretne, szavazni ezen a linken tud a jelöltekre április 19-én délig, ugyanitt megtekinthetők a bemutatkozó videók és a szakmai életutak részletes ismertetése is. Ez alapján dől el, hogy az 538 pályázóból kiválasztott legjobb tíz jelölt milyen sorrendben szerepeljen a TISZA Párt európai parlamenti listáján.

Magyar Péter közlése szerint a többfordulós kiválasztási folyamat során igyekeztek megtalálni a tíz legjobb, pártpolitikai múlttól mentes jelöltet, akik méltóképpen képviselhetik hazánkat Brüsszelben és Strasbourgban.