korrupció;tankerület;Tanítanék Mozgalom;

Hárítja a felelősséget a Klebelsberg Központ a tankerületi korrupcióról

A Tanítanék Mozgalom szerint elfogadhatatlan, hogy míg az iskolákban például beáznak a falak és a szülőknek kell biztosítani a vécépapírt, egyes tankerületi vezetők az oktatásból, a gyerekektől lopják el a pénzt.

A Klebelsberg Központ (KK) nem fenntartó, hanem “középirányító” szerv, a tankerületi központok pedig önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, önállóan hozzák meg gazdasági döntéseiket és felelnek azok következményeiért - ezzel a válasszal tért ki az érdemi tájékoztatás elől a KK, miután a Tanítanék Mozgalom azt kérte, tisztázzák a közelmúltbeli tankerületi korrupciós botrány kapcsán felmerülő kérdéseket. Mint a Népszava is megírta, múlt héten őrizetbe vette a rendőrség a Belső-Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt, ezen túl két másik tankerületi vezetővel szemben is nyomozás folyik.

Csakhogy a tankerületi központok és a KK működéséről, feladatairól szóló kormányrendelet világosan kimondja: a KK feladatai közé tartozik az is, hogy

irányítsa és ellenőrizze a tankerületi központok gazdálkodását, valamint gondoskodjon az irányadó jogszabályok betartásáról, betartatásáról, a jogszerű működés követelményeinek betartatásáról. 

Vagyis a KK úgy hárítja a felelősséget, hogy kormányrendelet írja elő számára, mindent meg kell tenniük azért, hogy ne történhessenek visszaélések.

A Tanítanék péntek délelőtt a KK budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol Törley Katalin, a mozgalom egyik alapítója és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt európai parlamenti képviselőjelöltje, valamint a Kutyapárt alelnöke, Juhász Veronika személyesen szerettek volna találkozni a KK elnökével, Hajnal Gabriellával, hogy kérdéseket tegyenek fel neki és átadják három pontból álló követeléseiket, amelyek a következők: azonnali átfogú vizsgálat indítása a korrupciós botrány miatt a tankerületi központokban; vizsgálják meg, hogy a hosszú ideje kinevezett tankerületi igazgató nélkül működő Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettese, a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kirúgásáról elhíresült Marosi Beatrix érintett volt-e, tudott-e a visszaélésekről; továbbá a befizetett adóforintokat közszolgáltatásokra költsék el, a forrásokat kezeljék visszakövethető és átlátható módon.

A személyes találkozóra nem került sor, mert a KK elnöke előre megszervezett, halaszthatatlan elfoglaltságai miatt nem ért rá. A követeléseket tartalmazó dokumentumot a KK egyik munkatársa vette át. Törley Katalin elmondta:

elfogadhatatlan, hogy míg az iskolákban például beáznak a falak és a szülőknek kell biztosítani a vécépapírt, egyes tankerületi vezetők az oktatásból, a gyerekektől lopják el a pénzt. 

Bejelentette, a Tanítanék korrupciós forródrótot indít, ahol várják a jelzéseket a közoktatásban, intézményekben tapasztalt hiányosságokról, visszaélésekről.