korrupció;Magyarország;rendőrség;nyomozás;tankerület;

Megszólalt az ORFK, korrupció miatt több tankerületi vezető ellen is nyomoznak

A tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ azt sem árulta el, ő tett-e feljelentést az egyik ügyben. 

Vesztegetés elfogadása és sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt továbbra is tart a nyomozás két tankerületi igazgatót érintően a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon és a Dunakeszi Rendőrkapitányságon. Egy harmadik esetben, amelyben ugyancsak egy tankerületi vezető volt érintett hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt, megszüntették a nyomozást idén január 18-án, mert a nyomozóhatóság szerint mégsem történt bűncselekmény - tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK).

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly októberben közölte Tompos Márton és Tóth Endre momentumos képviselők kérdésére, hogy három esetben indult nyomozás tankerületi igazgatókkal összefüggésben. Lapunk azt követően érdeklődött az ORFK-nál, miután múlt hét csütörtökön kiderült, hogy egy budapesti tankerületi központ gazdasági vezetőjével szemben is büntetőeljárás indult vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Az érintettet – aki több tízmillió forinthoz juthatott közbeszerzési eljárások manipulálásával, fiktív számlák kiállításával – őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását.

A rendőrség nem közölte, melyik tankerületi központról van szó, de a Tanítanék Mozgalom pénteken a Belső-Pesti Tankerületi Központnál akciózott, „Ne lopj!” feliratú táblákat ragasztottak az épület ajtajára, jelezve: elfogadhatatlannak tartják, hogy politikusok és politikai kinevezettek még az oktatásból, a gyerekek elől is képesek ellopni a pénzt. A Tanítanék megkeresésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetője érintett az újabb korrupciós ügyben. Bővebb tájékoztatást az ORFK-tól sem kaptunk.

A tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ (KK) személyiségi jogokra hivatkozva megkeresésünkre sem árulta el, melyik tankerületi központról van szó, mivel minden központnak egy gazdasági vezetője van, a gyanúsított személye könnyen azonosítható lenne. Azt viszont közölték, hogy az érintett még a tankerületi központ alkalmazásában áll. Szerettük volna megtudni azt is, a KK tudott-e a visszaélésekről, esetleg ő tett-e feljelentést. Válaszukban annyit írtak, a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, a gazdasági döntéseiket önállóan hozzák meg.