zene;MÜPA;Platon Karataev;

Lehengerlő lemezbemutatót tartott a Platon Karataev

A Napkötöző zenéjének egésze önmagunk megértéséről mesél.

Április 19-én, a Müpa nagytermében mutatta be negyedik albumát a 2016-ban alakult indie-rock banda, a Platon Karataev. Míg a korábbi lemezek számait a zenekar egyesével, kisebb koncerteken mutatta meg a rajongóknak, a Napkötöző albumot kifejezetten erre az alkalomra készítették el; az érdeklődők csupán április elején, a Magyar Zene Házában kaphattak ízelítőt egy, a lemez négy dalát magába foglaló 3D-s kisfilm keretében. Az album dalai ráadásul három-négy hetente, egyesével válnak majd elérhetővé a streaming-felületeken, amely tovább fokozta a koncert különlegességét.

Bár a zenekart többnyire nyári fesztiválokon hallgatók körében talán furcsának tűnhetett, hogy az új lemez dalait a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ülve ismerhették meg, a Müpában megfért egymás mellett a helyszínből adódó osztatlan figyelem és a kiteljesedő refrének hívása, hogy a közönség együtt mozogjon a zenével. Míg a koncert elején csupán az első sorokban láthattunk néhány, a ritmusra bizonytalanul bólogató fejet, az utolsó ráadásszám katartikus refrénjénél már szinte a teljes terem együtt érezte a lüktetést, és követte a koncerten kiemelkedő tehetségét megmutató dobost, Bradák Somát.

A Napkötöző folytatja a zenekar második, Atoms című lemezével megkezdett útját, tovább felfedezve a szakralitás kapcsolódását egy grandiózus, de sokszor sebezhetően emberi, érzékeny hangzással. A dalok szövegében továbbra is dominálnak a természeti képek, az előző albumokhoz hasonlóan megjelenítve a fázó csillagok, a végtelen víz vagy az elérhetetlen hegycsúcs motívumait, a zene egésze mégis önmagunk megértéséről, a legbensőbb énünk elvesztéséről, majd újra megtalálásáról mesél. Bár a dallamok és a szövegek sokszor ismerősen csengenek, a régi részletek újszerű ötvözése a koncertet lehengerlő élménnyé tette, a zenekar tagjai pedig jelentős zenei fejlődést mutatva, szívvel-lélekkel vezették be a közönséget a Napkötöző álomszerű világába. A meseszerű zenei képeket a koncerttermet kreatívan kihasználó vizuál erősítette, a zenekar felett szinte glóriaként elhelyezkedő, Napot jelképező LED-fénykörrel, és az erkélyek oldalfalán játszó, a természeti képeket tükröző és a zene ritmusára mozgó fényjátékkal.

Infó: Platon Karataev: Napkötöző. Lemezbemutató koncert. 2024.április 19. Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem