fogyasztóvédelem;gyermekvédelem;kormányrendelet;Magyar Közlöny;fóliázás;

Tovább szigorít az Orbán-kormány a szerinte „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést”, vagy öncélú szexualitást megjelenítő termékeknél

Tájékoztatási kötelezettséget kapnak a könyvkiadók, kifejezett kérés esetén pedig biztosítani kell az érintett termékek „zárt csomagolás nélküli megvizsgálásának lehetőségét”.

Tovább szigorítja a kormány a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletével azoknak a termékeknek a kereskedelmét, melyek megítélése szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg”, illetve a szexualitást „közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan” ábrázolják.

A dokumentumból ugyanis kiderül, hogy

  • „azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos”.

  • „az olyan terméket, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos”.

  • „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül nem forgalmazható olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a népszerűsítése vagy a szexualitás öncélú ábrázolása, megjelenítése”.

  • „a gyermekeknek szóló olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, a többi, gyermekeknek szóló terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazható”.

  • „könyv forgalmazása esetén a kiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha a könyv meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.” Ez nem érinti a kereskedőnek a kiadóval szemben érvényesíthető visszkereseti igényét.

A rendelet szerint a kereskedő a fogyasztóvédelmi hatóság vagy a fogyasztó erre irányuló kifejezett kérése esetén köteles biztosítani a bekezdés értelmében zárt csomagolásban forgalmazott termék zárt csomagolás nélküli megvizsgálásának lehetőségét.

Mivel a rendelet elég általánosan fogalmaz, a 24.hu összegyűjtötte, hogy a kormányközeli sajtótermékek mit csomagoltattak volna be, amikor korábban arról írtak, az LMBTQ-lobbi már a gyerekjátékokba is beférkőzött. Találtak szivárványszínű LEGO-készletet, gendersemleges, illetve nemváltó matrjoska babát. Ugyanakkor a portál kiemeli, könnyen ilyen terméknek számíthat majd egy-egy rajzfilm szereplője a trikón, és egy szivárványos táska is.