Fidesz;Európai Parlament;Kreml;oroszbarát;

Kreml-barát propaganda terjesztésével vádolja a Fideszt az Európai Parlament

Az orosz befolyásolási kampányokról és kísérletekről szóló állásfoglalás felszólítja a német szélsőjobboldalt, hogy számoljon el a pénzügyeivel.

Aggódik az Európai Parlament (EP) a magyar kormány politikája és álláspontja miatt, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével számos kritikus alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra. Többek között ezt tartalmazza a közelgő uniós választásokba való állítólagos újabb orosz beavatkozásról szóló friss parlamenti állásfoglalás, amely több ponton is bírálatot fogalmaz meg a magyar kormány magatartásáról.

A csütörtökön elfogadott határozat leszögezi, hogy “a magyar Fidesz párt Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt”. Felidézi a VSquare közép-európai oknyomozó portál leleplezését, amely szerint 2020-ban Peter Pellegrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke Orbán Viktor közbenjárását kérte ahhoz, hogy az abban az évben tartott szlovákiai parlamenti választások előtt megkapja a Kreml támogatását. A segítségnek köszönhetően Pellegrini - akit azóta megválasztottak Szlovákia elnökének - 2020. februárjában, három nappal a választások megtartása előtt Oroszországba látogatott.

A Moszkvának, illetve Pekingnek dolgozó és kémkedő európai politikusok tevékenységéről szóló friss bejelentések és híradások különösen időszerűvé teszik a külföldi beavatkozásokról készült parlamenti állásfoglalást. Az elmúlt hónapokban napvilágra került, hogy Oroszország megkörnyékezett EP-képviselőket és néhányuknak pénzt is fizetett az orosz propaganda terjesztéséért.

Márciusban lebukott egy osztrák hírszerző, aki együttműködött az orosz hírszerzéssel, áprilisban pedig az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) horgára akadt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt európai parlamenti képviselője és listavezetője, Maximilian Krah, aki pénzt fogadhatott el a Kreml ügynökeitől. Nem sokkal ezután letartóztatták a politikus egyik brüsszeli asszisztensét Kína számára folytatott kémkedés gyanújával.

Egy cseh lap nemrégiben titkosszolgálati hangfelvételek alapján felfedte, hogy orosz eredetű pénzt fizettek Petr Brystonnak, az AfD parlamenti képviselőjének és európai képviselőjelöltjének. A külföldi digitális beavatkozás azonosításáért felelős francia kormányzati ügynökség februárban jelentést tett közzé, amelyben beszámolt róla, hogy a “Portal Kombat” nevű nagyszabású orosz dezinformációs kampány keretében 193 weboldalról terjesztenek oroszpárti propagandát az európai lakosság körében.

Az EP határozata emlékeztet, hogy a Kreml számos szélsőjobboldali pártot, többek között a francia Marine Le Pen pártját, szponzorálta Európában. Több helyen az Oroszországból származó rejtett finanszírozással megsértettek vagy kijátszottak választási szabályokat.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az európai demokratikus folyamatok aláásására irányuló kísérleteknek következményekkel kell járniuk. Ezért szankciókat sürget a rosszindulatú külföldi hírmanipulációban és beavatkozásban részt vevő elkövetőkkel szemben.

  • Követeli, hogy a német AfD nyilvánosan számoljon be a Moszkvával fennálló pénzügyi kapcsolatairól.

  • Felhívja az uniós tagállamokat, hogy az Oroszország elleni korlátozó intézkedések következő csomagjába foglaljanak bele a Kreml által támogatott új sajtóorgánumokat és médiaszervezeteket.

Szorgalmazza, hogy az Európai Parlament tökéletesítse etikai szabályzatát, felügyeleti szerepét és belső szankciós rendszerét a külföldi befolyásolási kampányokban részt vevő képviselőkkel szemben.

A parlamenti határozatban foglaltakat sem a többi uniós intézménynek, sem a tagállamoknak nem kötelező végrehajtaniuk.